Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGDAFDELING


14 december 2019: mozaïeken met mineralen
Afgelopen jaren hebben we in de decembermaand met de jeugdactiviteit boompjes gemaakt met steentjes. Knutselen is natuurlijk erg leuk, maar boompjes hebben we nu wel 😉.

Daarom gaan we voor de verandering dit jaar met jullie samen een mooi kunstwerkje mozaïeken met mineralen. Uiteraard werken we met mooie gekleurde steentjes zoals amethist, rozekwarts, jaspis, tijgeroog enz.

Schrijf je naam, een lieve tekst voor je oma, maak toch weer een (kerst)boom, dinosaurus, ammoniet en misschien heb je zelf een leuk idee om te mozaïeken. Combineer het met kleurpotlood tekening. Het kan allemaal.

We werken in een verdiept fotolijstje, dus je krijgt een echt kunstwerk mee naar huis.
Alles is aanwezig je hoeft dus niets mee te nemen, dus tot ziens op zaterdag 14 December om 13:30 in de Berchplaets !

Mozaïeken.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Ingrid Janssen: 06-38300702
- Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding via info@geo-oss.nl

- Locatie: Dorpshuis De Berchplaets, sportstraat 3 te Berghem
- Datum: 14 december 2019
- Tijd: start om 13.30 uur en eindigt om 16.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
3 november 2019: Maasvlakte 2, Rotterdam
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen.

De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.a. fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden.

Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl

Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

Zicht op het strand van de 2e Maasvlakte

Meenemen:
Laarzen – regenkleding – zakje om vondsten in te doen – eten en drinken - eventueel voor hele kleine fossielen een schepje en een zeef.

Excursieleiding:
- Martijn Leichtenberg 06-11013748
- Ingrid Janssen 06-38300702

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Parkeerplaats Hoekse Slag:
  Pr. Maximaweg, Maasvlakte Rotterdam
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.951231, Lengtegraad: 3.966698
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°57'04" Lengtegraad: O 3°58'00"
- Datum: 3 november 2019,
- Tijd vertrek vanaf mc Donalds Heesch: 09.00 uur
- Tijd verzamelen bij parkeerplaats Hoekse Slag: 11.00 uur
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
5 oktober 2019: Kinderboekenweek bij boekhandel Derijks in Oss
Het thema van de kinderboekenweek dit jaar is Ga mee op reis en reis mee. Op zaterdag 5 oktober van 13.00 tot 16.00 uur is Stichting Geo Oss aanwezig bij boekhandel Derijks in Oss, waarbij kinderen het boek Haaientanden van Anna Woltz cadeau krijgen bij besteding van € 10,-.

Wij zullen jullie deze middag alles kunnen vertellen over haaientanden en fossielen. Natuurlijk hebben we ook mooie voorbeelden van haaientanden en fossielen bij ons. En heb je vragen over fossielen dan kun je ze aan ons stellen tijdens deze leuke en leerzame middag.

Dus wij zien jullie snel bij Boekhandel Derijks aan de Walstraat 8 te Oss.

Zicht op het strand van de 2e Maasvlakte

Excursieleiding:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Boekhandel Derijks 0412-622431

- Aanmelding hoeft niet

- Locatie: Boekhandel Derijks:
  Walstraat 8, Oss

- Datum: 5 oktober 2019,
- Tijd: van 13.00 tot 16.00 uur
- Bijdrage: € 0,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
15 september 2019: Berghem Bruist!
De (jeugd)activiteit die we in de maand september gaan ondernemen, is de deelname aan Berghem Bruist, locatie Piekenhoef in Berghem.

Berghem bruist wordt iedere 2 jaar georganiseerd Op zondag 15 september van 10.00 - 17.00 presenteren een groot aantal verenigingen, stichtingen en bedrijven zich aan het publiek. Geo Oss is één van die deelnemers. We krijgen een marktkraam aangewezen waar wij verschillende dingen kunnen laten zien. Het idee is om hier te zagen, fossielen peuteren en goud wassen, maar ook om vondsten tentoon te stellen en mensen (vooral kinderen) enthousiast te maken voor onze hobby.

Wij hebben jullie hulp daarbij hard nodig:
- Kom zondag 15 september met je gele geo hesje naar onze marktkraam op de Piekenhoef in Berghem (bij het rode fietspad).
- Neem eigen vondsten mee, wij leggen die in een afgesloten vitrine!
- Je mag andere kinderen helpen bij het uitprepareren van fossielen uit de mergel.
- Laat zien dat het zagen met een diamantzaag niet gevaarlijk is als je maar de veiligheidsregels op volgt.
- We gaan ook goud(pyriet) pannen.
- Je krijgt een aardigheidje mee naar huis als dank voor het meehelpen.

Meld jezelf even aan als je onze stand komt bezoeken en even wil komen meehelpen, maar vooral enthousiast kunt vertellen over je hobby !

Excursieleiding:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Peter Stokman 06-19093992

- Locatie: Nederland, Berghem, De Piekenhoef
- Datum: 15 september 2019
- Tijd: 10.00 - 17.00 uur
- Entree: € 0,-
- Minimumleeftijd: -
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
22 juni 2019: excursie Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2019 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 30 personen mee.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Wilco van den Broek 06-38320411

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohenlimburg Kalkwerke
- Datum: 22 juni 2019
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07.30 uur
- Entree donateurs: € 5,-
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 mei 2019: mineralen en fossielen zoeken in Duitsland
We starten vandaag met het zoeken van Fossielen en Mineralen in Kalkgroeve Breckweg te Rheine. Kalkwerk Breckweg is een actieve kalksteengroeve. Het kalkgesteente welke hier gewonnen worden komt uit het Cenomanian en is ongeveer 95 miljoen jaar oud. De groeve is vooral bekend bij verzamelaars van fossielen, maar het is ook mogelijk om diverse mineralen te vinden zoals Calciet, Markasiet, Pyriet, Mangaanoxide, var. Mangaan Dendrieten, Limoniet, Asfalt.

In deze groeve zijn in de bovenlagen regelmatig ammonieten te vinden van 30 á 40 centimeter. Het gaat hierbij om Parapuzosia austeni, Acanthoceras rhotomagense en A. jukesbrowni. De zee-egel Holaster subglobus komt vrij algemeen voor. Zeldzamer is Camerogalerus cylindricus en zeer zeldzaam de regulaire zee-egel Salenia. Bivalven en brachiopoden komen vrij regelmatig voor. Gastropoden en gewervelde dieren zijn zeldzaam.

Tevens hebben we toestemming gekregen om fossielen en mineralen te mogen zoeken in Kalkwerke Wettringen. Hier komen 90 miljoen oude kalksteenlagen aan het oppervlak, uit het Cenomanien

Bij slecht weer kunnen we mogelijk ook nog uitwijken naar het LWL-Museum für Naturkunde Westfälisches Landesmuseum mit Planetarium te Münster. Er zijn vele fossielen uit Westfalen te zien. Onder andere te zien zijn de echte dinosaurir vondsten uit het Sauerland, Neanderthalers, Carbooninsecten, en nog veel meer moois om vreselijk jaloers op te worden. In de vaste tentoonstellingen staan onder andere skeletten (replica's) van een Tyrannosaurus, Camarasaurus, Iguanodon (uit Duitsland!), Stegosaurus, enz.

Dennenappelvormig Pyrietknolletje van ongeveer 3cm lengte gevonden door Bert de Ruiter (lid van Mineralsfoundation).

Dennenappelvormig Pyrietknolletje van ongeveer 3cm lengte gevonden door Bert de Ruiter uit groeve Wettringen geplaatst op www.mineralsforum.eu

Begeleiders:
- Hans Cremers 06-10251315
- Gerben Arts 06-26466634
- Naast de ervaring van onze leden is het verplicht dat ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Duitsland, Kalkwerke Breckweg,
  Neuenkirchener Straße 400, Rheine
- GPS coördinaten: 52°15'40.81"N - 7°23'57.81"E
- Datum en tijd: 18 mei 2019,
- Tijd bij de steengroeve: 09.15 uur
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
14 april 2019: agaten zoeken in grindgroeve Dorperheide in Arcen
Vandaag gaan we onder begeleiding van François van Wessel een bezoek brengen aan de grindgroeve 'DorperHeide' te Arcen. Om 09.00 uur worden we bij de poort verwacht van deze grindgroeve waar we vorig jaar ook een succesvol bezoek aan hebben gebracht. Na ongeveer 3 uur zoeken verlaten we de groeve en kunnen we mogelijk naar de Werkplaats in Berghem gaan. Hier kan iedereen zelf zijn agaten of rode jaspis zagen, slijpen en polijsten. Vervolgens maken we nog een leuke foto van de vondsten, zodat dit je het gehele proces beleefd van agaten zoeken en bewerken.

Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Wanneer het al enkele dagen droog is, is het handje om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen. Verder heb je natuurlijk een emmer of rugzak nodig waar je je vondsten in kunt leggen. Denk er verder ook aan om voldoende drinken en eten / snacks mee te nemen.

Voor de veiligheid is het verplicht om het Geo Oss veiligheidshesje,
helm en stevige schoenen / laarzen te dragen.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Groepsfoto van de excursie naar grindgroeve Dorperheide te Arcen in 2017 In de Nederlands/Duitse grensstreek zijn tientallen zand & grindgroeves te vinden. Deze zand & grindgroeves produceren bouwgrondstoffen voor afnemers in de woning-, utiliteits- en wegenbouw en betonindustrie. Met machines en installaties worden verschillende soorten zand en grind geproduceerd.

Het zand en grind wat in de groeves gewonnen wordt is in de loop der miljoenen jaren aangevoerd door de rivieren de Rijn en Maas. Grind is een afzetting die voor tenminste 30% bestaat uit gesteentefragmenten waarvan de diameter groter is dan 2 millimeter en kleiner dan 63 millimeter. Wanneer de fragmenten kleiner zijn spreken we van zand, zijn ze groter, dan spreken we van keien.

De Rijn en Maas voerden met name tijdens het Kwartair (2,58 miljoen jaar geleden tot en met heden) grote hoeveelheden aan, afkomstig uit de Ardennen in België en het Rijnlandmassief in Duitsland, maar ook uit verder gelegen gebied zoals de Vogezen (Maas en Rijn).
Een veelvoorkomend mineraal in zand en grind is kwarts. De Maas voerde grind aan uit Noordoost-Frankrijk en België. Het Maasgrind is herkenbaar aan een hoge concentratie vuursteen (tot wel 50%) en de aanwezigheid van kalksteen.

Een versteende Dennenappel gevonden door een van de leden in grindgroever Dorperheide te Arcen in 2017 De Rijn, die grind aanvoert vanuit onder andere de Eifel, Sauerland en de Alpen, heeft grind afgezet in Midden- en Zuid-Nederland. Dit Rijngrind is herkenbaar aan de hoge concentratie kwarts en de afwezigheid van kalksteen. Bijzonder aan dit grind is dat het de halfedelsteen jaspis en agaten bevat. Het oorsprongsgesteente van jaspis en agaat komt alleen voor in een klein gedeelte van Duitsland lang de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn.

En voor de agaten en jaspis komen mineralenverzamelaars speciaal naar grindgroeves zoals de Dorperheide in Arcen. Deze prachtige stenen kunnen bewerkt worden door ze te zagen, slijpen en te polijsten en kunnen dan ook in sieraden verwerkt worden. Ook is het mogelijk om fossielen te vinden zoals versteend hout, zee-egels en botten, dus ook voor de fossielenverzamelaar zijn er leuke vondsten te doen.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Peter Stokman 06-19093992
- Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

Let op: Het maximaal aantal van 40 deelnemers is bereikt.
Inschrijven kan alleen nog maar voor de reservelijst.

- Locatie: grindgroeve Dorperheide:
  Dorperheideweg 47, 5944 NK te Arcen
- Datum en tijd: 14 april 2019,
  07.45 uur vertrek vanaf 'De Berchplaets' Te Berghem of
  09.00 uur ontvangst bij de grindgroeve Dorperheide
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
9 maart 2019: Geologie in theorie & praktijk
We hebben vandaag weer 2 leuke activiteiten voor jullie en een daarvan is natuurlijk het zelf zagen, slijpen en polijsten van mineralen. Iedereen mag zelf een stuk zagen en deze vervolgens slijpen op glasplaten en polijsten op een viltdoek. Dus trek niet je beste kleren aan, want je kunt weer lekker vies worden!

Daarnaast komt Peter Stokman een leuke & leerzame lezing geven over Geologie. Waarbij hij voornamelijk verteld over de wereld als een hele oude, héle grote motor, die op allerlei manieren verschillende gesteentes en mineralen produceert. Met veel echte voorbeelden van gesteentes, mineralen & fossielen maakt Peter er een leuke middag van.

Bij geologie komt ook platentektoniek aan de orde.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Peter Stokman 06-19093992
- Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Dorpshuis De Berchplaets, sportstraat 3 te Berghem
- Datum: 9 maart 2019
- Tijd: start om 13.30 uur en eindigt om 16.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 februari 2019: Museum Klok en Peel
Bekijk een echt mammoetskelet, een levensechte oeros en mastodont en beleef de tijd waarin de Peel nog aan zee lag. Door projecties waan je je op de bodem van deze oerzee waarin ook levensgrote walvissen en haaien rondzwemmen.

Buiten dit is er ook nog andere informatie over de Peel te bewonderen zoals het leven van een vleermuis en de zichtbare en onzichtbare natuur.

Er is een leuke puzzeltocht en een kwis waarbij iedereen een leuk prijsje mag uitzoeken.

Kortom een boeiend natuurhistorisch museum met veel aandacht voor de geologische geschiedenis vanaf circa 10 miljoen jaar geleden tot nu.

In het museumcafé zijn de consumpties rond de 2,-- .

Kom oog in oog te staan met een mastodont.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Ingrid Janssen 06-38300702

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Museum Klok en Peel, Ostaderstraat 23 te Asten
- Website: www.museumklokenpeel.nl
- Datum: Zondag 10 februari 2019
- Tijd: start om 13.00 uur bij het museum en eindigt om 17.00 uur
- Entree kinderen 4 t/m 15 jaar: € 5,-
- Entree volwassenen: € 10,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12 januari 2019: Hoe zitten mineralen in elkaar + zagen, slijpen en polijsten
Vandaag komt Geo Oss donateur Gerben Arts jullie de basis over mineralen vertellen. Hoe zitten mineralen eigenlijk in elkaar? Gerben gaat jullie met voorbeelden uitleggen hoe mineralen in elkaar zitten door samen met jullie kristalvormen te vouwen.

We beginnen met een basiskristal zoals iedereen die wel kent en dat is een kubisch. Dit is onder andere ook de vorm van het mineraal pyriet. Maar naast het kristalstelsel Kubisch zijn er ook nog 6 andere basisvormen: zoals
- Tetragonaal
- Hexagonaal
- Trigonaal
- Orthorombisch
- Monoklien
- Triklien.

Van ieder kristalstelsel is er een echt mineraal als voorbeeld aanwezig en kunnen jullie zelf een aantal kristallen gaan vouwen. Is een kubisch met 6 vlakjes te makkelijk voor je? dan hebben we ook vouwplaten van mineralen met wel 74 vlakken ofwel een Hexoctahedraal! Tevens kunnen de kristallen nog versiert worden met bijvoorbeeld glitters

Wil je thuis ook nog een keer kristallen vouwen kijk dan eens op webmineral.com

Verder hebben we ook een 2e activiteit en dat is natuurlijk het zelf zagen, slijpen en polijsten van mineralen. Iedereen mag zelf een stuk seleniet zagen en deze vervolgens slijpen op glasplaten en polijsten op een viltdoek. Dus trek niet je beste kleren aan, want je kunt weer lekker vies worden!

Verschillende kristalvormen die je kunt vouwen.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Gerben Arts: 06-264666342
- Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding via info@geo-oss.nl

- Locatie: Dorpshuis De Berchplaets, sportstraat 3 te Berghem
- Datum: 12 januari 2019
- Tijd: start om 13.30 uur en eindigt om 16.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *