Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGD 2020


december 2020: Een verrassingspakketje
Het is voor velen een raar jaar geweest. Alles gaat net even anders......
We hopen volgend jaar weer meer voor jullie, jeugd, te kunnen organiseren.

Om dit jaar toch nog een beetje goed te maken, zijn er leuke pakketjes rondgebracht door diverse Geo-oss commissie/bestuursleden of via de post verstuurd.
We zijn erg benieuwd wat jullie er van vinden en naar het resultaat van het projectje wat er bij zit.
Het zou leuk zijn als jullie een foto appen naar Ingrid Janssen 0638300702 of mailen naar info@geo-oss.nl.

Mocht je op 31 december nog niets ontvangen hebben laat ons dit dan even weten .....

Aluingeode
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
24 oktober 2020: Geologie in theorie & praktijk (Afgelast i.v.m. Coronavirus)
Het is alweer een tijdje geleden…… we gaan weer zagen en slijpen. Jullie kunnen kiezen uit verschillende stenen of fossielen.
Peter Stokman zal ook een lezing houden over de geologie van Nederland, wist je bijvoorbeeld dat een groot gedeelte van Nederland zeebodem is geweest?

Kortom het wordt weer een leuke middag.

Uiteraard zullen we de 1,5 meter afstand zo veel mogelijk waarborgen en daar waar het niet kan zullen we mondkapjes dragen.
We willen dat iedereen veilig blijft.

Een gevonden en bewerkte agaat van een Geo Oss donateur.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Ingrid Janssen: 06-38300702
- Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Dorpshuis De Berchplaets, sportstraat 3 te Berghem
- Datum: 24 oktober 2020
- Tijd: start om 13.30 uur en eindigt om 16.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
4 oktober 2020: Maasvlakte 2, Rotterdam
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen.

De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.a. fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden.

Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl

Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

Zicht op het strand van de 2e Maasvlakte

Meenemen:
Laarzen – regenkleding – zakje om vondsten in te doen – eten en drinken - eventueel voor hele kleine fossielen een schepje en een zeef.

Excursieleiding:
- Martijn Leichtenberg 06-11013748
- Ingrid Janssen 06-38300702

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Parkeerplaats Hoekse Slag:
  Pr. Maximaweg, Maasvlakte Rotterdam
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.951231, Lengtegraad: 3.966698
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°57'04" Lengtegraad: O 3°58'00"
- Datum: 4 oktober 2020,
- Tijd vertrek vanaf mc Donalds Heesch: 07.00 uur
- Tijd verzamelen bij parkeerplaats Hoekse Slag: 09.00 uur
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
13 september 2020: Piesberg
Net als voorgaande jaren worden we in de groeve begeleid door Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück, en deskundige van de fossiele Piesbergflora en -fauna. Helaas krijgen we voor de jeugd tot 18 jaar tot op heden geen toestemming van de groeve-eigenaar om de groeve te mogen bezoeken. We hebben nog wel contact of dit alsnog mogelijk is.

Sinds het begin van de 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw werden er hier kolen gewonnen in de mijngangen, die heden ten dage nog steeds deels zichtbaar zijn. Tot 1868 werden de kolen tot 60 meter boven zeeniveau gewonnen, maar later ging men ook dieper. Vanwege de vele kloven en verstoringen door de uitbreiding van de mijngebieden hebben de mijngangen herhaaldelijk te lijden van massaal binnendringen van water. Doordat de kompels bang waren voor meer instroom van toekomstige water, vond er een maand lang staking plaats. Door een nieuw arbeidsreglement is de mijn in 1898 gesloten. Na de 2e wereldoorlog ontstond er een tekort aan steenkool, dit leidde tot een korte opleving van de mijnbouw tussen 1949 en 1951.

Op zoek naar plantfossielen op de Piesberg In de tweede helft van de 19e eeuw, werd er naast de steenkoolindustrie ook zandsteen op Piesberg gewonnen. Eerst werden het zandsteen verwerkt voor bestrating en waterbouwblokken, en later in de 20e eeuw ook tot grind voor wegen en spoor. Het resterende zand wordt verder verwerkt in een betoncentrale. Het oudere gedeelte van de groeve, het zuidelijke gedeelte van de Piesberg, werd vanaf 1976 gebruikt als de vuilsnisbelt van Osnabrück (gesloten sinds 2005). Daarna werd in het oostelijke gedeelte gewerkt richting het westen. Vandaag de dag wordt alleen het zandsteen op de Piesberg nog ontgonnen en tot grind en siersteen verwerkt. Door het delven van deze zandsteen in de groeve worden oude delen van de mijnbouw opnieuw blootgesteld.

De lagen op Piesberg bestaan uit krachtige, vaak conglomeratische zandsteenlagen, kleisteen en steenkoollagen. De steenkoollagen werden genoemd met lokale namen, zoals: Johannisstein, Zweibänke of Dreibänke.

De zandsteen wordt gekenmerkt door een hoge sterkte en dichtheid. Dit komt door een intense verkiezeling van korrel- tot korrelverbinding van de kwartskorrels.

Boven en onder de steenkoollagen zitten de kleisteenlagen. De bovenste lagen zijn de fossiele-rijke lagen. De onderste lagen bestaan meestal uit gemalen wortel.

De Piesberg staat vooral bekend onder verzamelaars om zijn plantaardige als dierlijke fossielen. Maar er kunnen in een paar gebieden van de steengroeve ook mineralen gevonden worden. De mineralen zijn schaars aanwezig maar kunnen wel heel mooi zijn.

Excursieleiding:
- Peter Stokman 06-19093992
- Hans Cremers 06-10251315

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl.

- Locatie: Steengroeve Piesberg
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 52.325481, Lengtegraad: 8.024921
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 52°19'32" Lengtegraad: O 8°01'30"
- Datum en tijd: 13 september 2020,
  06.45 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  09.00 verzamelen bij de Großparkplatz aan Grubenweg 4, Wallenhorst
- Bijdrage niet leden: € 5,-
- Minimumleeftijd: 18 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
11 juli 2020: Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2020 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Gerben Arts 06-26466634

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 60 personen mee.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohenlimburg Kalkwerke
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.347882, Lengtegraad: 7.581070
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°20'52" Lengtegraad: O 7°34'52"
- Datum: 11 juli 2020
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07:30 uur
- Entree donateurs: Gratis
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20 juni 2020: Goudpannen te Spijk
In 2017 zijn we de jeugd en volwassenen goud gaan zoeken bij Spijk daar waar de Rijn ons land binnen komt. Dit jaar gaan we dit weer doen en wel op 20 juni!

Goud deeltjes in de pan Er liggen ook genoeg stenen op het strand om tussen te snuffelen en vorig jaar had er ook iemand een metaaldetector meegenomen er kan ook worden gevist!

Maar het gaat natuurlijk voornamelijk om het goud zoeken zelf. Het goud is zo klein als zandkorreltjes en je moet er wel wat moeite voor doen.

Meenemen: Geo Oss Hesje - Laarzen - Schep(je) - afsluitbaar emmertje - bakje om water mee te scheppen – afsluitbaar klein flesje om het gevonden goud in te verzamelen.

Wordt voor gezorgd: Goudpan – pipetjes.

Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Naam: Goud / Aurum
Symbool: AU
Groep: Kopergroep
Reeks: Overgangsmetalen
Kleur: Geel metalliek

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl, er is een wachtlijst voor niet donateurs.

- Locatie: Nederland, Spijk, Spijksedijk
- GMS Coördinaten: Breedtegraad N 51°50'54.902'' Lengtegraad O 6°8'58.047''
- Datum en tijd: 20 juni 2020, 10.00 uur te Spijk
- Entree donateurs: Gratis
- Entree niet donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
mei 2020: Mineralen & Fossielen zoeken in Rheine & Wettringen (Afgelast i.v.m. Coronavirus)
We starten vandaag met het zoeken van Fossielen en Mineralen in Kalkgroeve Breckweg te Rheine. Kalkwerk Breckweg is een actieve kalksteengroeve. Het kalkgesteente welke hier gewonnen worden komt uit het Cenomanian en is ongeveer 95 miljoen jaar oud. De groeve is vooral bekend bij verzamelaars van fossielen, maar het is ook mogelijk om diverse mineralen te vinden zoals Calciet, Markasiet, Pyriet, Mangaanoxide, var. Mangaan Dendrieten, Limoniet, Asfalt.

In deze groeve zijn in de bovenlagen regelmatig ammonieten te vinden van 30 á 40 centimeter. Het gaat hierbij om Parapuzosia austeni, Acanthoceras rhotomagense en A. jukesbrowni. De zee-egel Holaster subglobus komt vrij algemeen voor. Zeldzamer is Camerogalerus cylindricus en zeer zeldzaam de regulaire zee-egel Salenia. Bivalven en brachiopoden komen vrij regelmatig voor. Gastropoden en gewervelde dieren zijn zeldzaam.

Tevens hebben we toestemming gekregen om fossielen en mineralen te mogen zoeken in Kalkwerke Wettringen. Hier komen 90 miljoen oude kalksteenlagen aan het oppervlak, uit het Cenomanien

Bij slecht weer kunnen we mogelijk ook nog uitwijken naar het LWL-Museum für Naturkunde Westfälisches Landesmuseum mit Planetarium te Münster. Er zijn vele fossielen uit Westfalen te zien. Onder andere te zien zijn de echte dinosaurir vondsten uit het Sauerland, Neanderthalers, Carbooninsecten, en nog veel meer moois om vreselijk jaloers op te worden. In de vaste tentoonstellingen staan onder andere skeletten (replica's) van een Tyrannosaurus, Camarasaurus, Iguanodon (uit Duitsland!), Stegosaurus, enz.

Dennenappelvormig Pyrietknolletje van ongeveer 3cm lengte gevonden door Bert de Ruiter (lid van Mineralsfoundation).

Dennenappelvormig Pyrietknolletje van ongeveer 3cm lengte gevonden door Bert de Ruiter uit groeve Wettringen geplaatst op www.mineralsforum.eu

Begeleiders:
- Hans Cremers 06-10251315
- Wilco van den Broek 06-38320411

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Duitsland, Kalkwerke Breckweg,
  Neuenkirchener Straße 400, Rheine
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 52.263299, Lengtegraad: 7.396259
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 52°15'48" Lengtegraad: O 7°23'46"
- Datum en tijd: ?? mei 2020,
- Tijd bij de steengroeve: 09:15
- Tijd vertrek McDonald's te Heesch: 07:30 uur
- Entree Donateurs: Gratis toegang
- Entree niet donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
24 April 2020: Sterrenwacht Halley (Afgelast i.v.m. Coronavirus)
Astronomie of sterrenkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en de studie van alle fenomenen buiten de atmosfeer van de Aarde. Geologie of aardkunde is de wetenschap die de Aarde, haar geschiedenis en de processen die haar vormen en gevormd hebben, bestudeert. Geologie en astronomie liggen dan misschien vele lichtjaren uit elkaar, maar zijn toch nauw aan elkaar verbonden. Daarom gaan we een bezoek brengen aan Sterrenwacht Halley te Vinkel bij Heesch.

De Sterrenwacht Halley te Vinkel bij Heesch Tijdens deze avond voor jong en oud verzorgen leden van de Sterrenwacht Halley voor ons een presentatie in het auditorium. Daarna gaan we naar het digitaal planetarium. Dit bijzondere instrument bevindt zich in een kleine, ronde ruimte met een koepelvormig plafond voor de meest natuurlijke manier van beeldprojectie. Het planetarium bevat onvoorstelbaar veel informatie over het universum. Nadat we hebben plaatsgenomen op de stoelen tegen de wand, gaat het licht uit en begint de voorstelling. Het planetarium projecteert de prachtige sterrenhemel op het plafond en laat zien hoe de sterren, de zon, de aarde en andere planeten bewegen, en hoe de sterrenbeelden eruit zien. Het lijkt alsof je in een ruimteschip zit om ons mee te nemen op een spectaculaire expeditie door ons zonnestelsel. Je aanschouwt de planeten en hun manen van heel nabij! We kunnen zelfs terug de tijd in, naar de oerknal!

Vervolgens krijgen we een rondleiding door de sterrenwacht. Als het niet bewolkt is, kunnen we door de grote telescoop kijken naar sterren, planeten en worden we op het dakterras wegwijs gemaakt aan de sterrenhemel. Helaas is de maan deze avond maar voor 1% zichtbaar, dus die kunnen we niet bekijken.

Begeleiders:
- Gerben Arts 06-26466634
- Peter Stokman 06-19093992

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Sterrenwacht Halley:
  Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.703421, Lengtegraad: 5.487423
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°42'12" Lengtegraad: O 5°29'15"
- Datum en tijd: 24 april 2020,
  19:45 uur bij Sterrenwacht Halley
- Entree Donateurs: Gratis toegang
- Entree niet Donateurs: € 10,-
- Minimumleeftijd: alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 april 2020: agaten zoeken in Limburg (Afgelast i.v.m. Coronavirus)
Vandaag gaan we onder begeleiding van François van Wessel een bezoek brengen aan de grindgroeve 'DorperHeide' te Arcen. Om 09.00 uur worden we bij de poort verwacht van deze grindgroeve waar we vorig jaar ook een succesvol bezoek aan hebben gebracht. Na ongeveer 3 uur zoeken verlaten we de groeve en kunnen we mogelijk naar de Werkplaats in Berghem gaan. Hier kan iedereen zelf zijn agaten of rode jaspis zagen, slijpen en polijsten. Vervolgens maken we nog een leuke foto van de vondsten, zodat dit je het gehele proces beleefd van agaten zoeken en bewerken.

Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Wanneer het al enkele dagen droog is, is het handje om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen. Verder heb je natuurlijk een emmer of rugzak nodig waar je je vondsten in kunt leggen. Denk er verder ook aan om voldoende drinken en eten / snacks mee te nemen.

Voor de veiligheid is het verplicht om het Geo Oss veiligheidshesje,
helm en stevige schoenen / laarzen te dragen.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Groepsfoto van de excursie naar grindgroeve Dorperheide te Arcen in 2017 In de Nederlands/Duitse grensstreek zijn tientallen zand & grindgroeves te vinden. Deze zand & grindgroeves produceren bouwgrondstoffen voor afnemers in de woning-, utiliteits- en wegenbouw en betonindustrie. Met machines en installaties worden verschillende soorten zand en grind geproduceerd.

Het zand en grind wat in de groeves gewonnen wordt is in de loop der miljoenen jaren aangevoerd door de rivieren de Rijn en Maas. Grind is een afzetting die voor tenminste 30% bestaat uit gesteentefragmenten waarvan de diameter groter is dan 2 millimeter en kleiner dan 63 millimeter. Wanneer de fragmenten kleiner zijn spreken we van zand, zijn ze groter, dan spreken we van keien.

De Rijn en Maas voerden met name tijdens het Kwartair (2,58 miljoen jaar geleden tot en met heden) grote hoeveelheden aan, afkomstig uit de Ardennen in België en het Rijnlandmassief in Duitsland, maar ook uit verder gelegen gebied zoals de Vogezen (Maas en Rijn).
Een veelvoorkomend mineraal in zand en grind is kwarts. De Maas voerde grind aan uit Noordoost-Frankrijk en België. Het Maasgrind is herkenbaar aan een hoge concentratie vuursteen (tot wel 50%) en de aanwezigheid van kalksteen.

Een versteende Dennenappel gevonden door een van de leden in grindgroever Dorperheide te Arcen in 2017 De Rijn, die grind aanvoert vanuit onder andere de Eifel, Sauerland en de Alpen, heeft grind afgezet in Midden- en Zuid-Nederland. Dit Rijngrind is herkenbaar aan de hoge concentratie kwarts en de afwezigheid van kalksteen. Bijzonder aan dit grind is dat het de halfedelsteen jaspis en agaten bevat. Het oorsprongsgesteente van jaspis en agaat komt alleen voor in een klein gedeelte van Duitsland lang de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn.

En voor de agaten en jaspis komen mineralenverzamelaars speciaal naar grindgroeves zoals de Dorperheide in Arcen. Deze prachtige stenen kunnen bewerkt worden door ze te zagen, slijpen en te polijsten en kunnen dan ook in sieraden verwerkt worden. Ook is het mogelijk om fossielen te vinden zoals versteend hout, zee-egels en botten, dus ook voor de fossielenverzamelaar zijn er leuke vondsten te doen.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Peter Stokman 06-19093992

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: grindgroeve Dorperheide:
  Dorperheideweg 47, 5944 NK te Arcen
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.501648, Lengtegraad: 6.202316
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°30'06" Lengtegraad: O 6°12'08"
- Datum en tijd: 18 april 2020,
  07.45 uur vertrek vanaf 'De Berchplaets' Te Berghem of
  09:00 uur ontvangst bij de grindgroeve Dorperheide
- Entree Donateurs: Gratis toegang
- Entree niet Donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
14 maart 2020: Naturzentrum Nettersheim (Afgelast i.v.m. Coronavirus)
Vandaag gaan we een bezoekje brengen aan Natuurcentrum in Nettersheim, Duitsland. Nettersheim ligt midden in het Duits-Belgische Natuurpark Nordeifel.

In het Naturzentrum zijn verschillende thema's te zien zoals, het Koraalrifaquarium, Neandertalers - Romeinen - Franken, Waterleven, Bos en Hout, Energie & Klimaat, Weiden en akkers en ook het landleven.

Tevens gaan we vandaag op een akker in Nettersheim gefossiliseerde overblijfselen van een koraalrif uit het Devoon zoeken. Je kunt je misschien moeilijk voorstellen hoe de rifbewoners er ooit uitzagen en hoe ze leefden. Maar in het aquarium wordt een recent koraalrif met dieren getoond en geeft een indruk van hoe het er in deze regio ongeveer 380 miljoen jaar geleden uitzag. In die tijd was de Eifel bedekt door een tropische zee waarin een rif werd gevormd.

Zelf fossielen zoeken op de akker De gefossiliseerde overblijfselen zijn te zien in het Huis van de Fossielen, waar we ook nog een kijkje gaan nemen. Hier draait het allemaal om fossielen waar je unieke collecties kunt bekijken zoals: Fossielen van de Eifel uit de Devoon Zee, het fossielen koraalrif, een inleiding tot de paleontologie van de Eifel, Van Aristoteles tot Darwin - over de geschiedenis van de paleontologie, Ostracoden tentoonstelling, Tentoonstelling "400 miljoen jaar bos" (paleobotanie), Evolutie van geselecteerde groepen dieren van hun begin tot vandaag, Zeelelie uit het devoon en de fossielenwerkplaats.

Nu wordt het tijd om in actie te komen, via een wandeling gaan we naar de fossielenakker waar je zelf fossielen koraal kunt vinden. Mocht er nog tijd over zijn dan kunnen we nog naar Mendig, waar we op een storthoop kunnen zoeken naar het blauwe mineraal Hauyn. Hier worden de grootste kristallen van de wereld gevonden in het vulkanische puimsteen.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Gerben Arts 06-26466634

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Naturzentrum Eifel:
  Urftstraße 2, 53947 Nettersheim
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 50.490654, Lengtegraad: 6.627380
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 50°29'26" Lengtegraad: O 6°37'39"
- Datum en tijd: 14 maart 2020,
  08.00 uur vanaf de McDonald's te Heesch of
  10:00 uur bij Naturzentrum Eifel
- Entree Donateurs: Gratis toegang
- Entree niet Donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
15 februari 2020: Bezoek Eerste Velpse Stenen Club
Op zaterdag 15 februari zijn wij vanaf 13.00 welkom in Velp bij de EVSC. Deze vereniging is fantastisch uitgerust met o.a. slijpmachines. We kunnen hier met 12 kinderen terecht en ja, wie het eerst komt........

Wanneer er veel belangstelling is, gaan we nog een 2e bezoek organiseren, speciaal voor de jeugd die buiten de boot dreigt te vallen! Bij de EVSC in Velp, gaan we de beginselen van het slijpen van stenen leren.

De jeugd druk bezig met slijpen De EVSC bestaat al meer dan 40 jaar en heeft inmiddels zo’n 40 leden. Ze houden zich bezig met het zoeken, verzamelen en bewerken van (edel)stenen en mineralen. Je kunt in hun werkplaats zelf mineralen zagen, slijpen (tot 30 cm) en eventueel verwerken tot sieraden in de speciale edelsmederij. Ze beschikken over vlakslijptafels, moderne diamant slijpwielen en polijstmachines. In de kantine kun je met andere clubleden praten over de mineralen en advies geven of krijgen onder het genot van een kopje koffie of een drankje.

Wat is er te doen bij de Eerste Velpse Stenen Club? Naast het slijpen van stenen organiseren de leden zelf regelmatig stenen-zoek-dagen waarbij ze ergens in het land mineralen of fossielen gaan zoeken. Wat weinig mensen weten is dat ook in ons land hele mooie stenen te vinden zijn.

Enkele jaren geleden is er een edelsmederij bijgekomen op de eerste verdieping. Hier kunt u o.a. walsen, solderen, boren, gieten en polijsten. Door de combinatie van het edelsmeden en bewerken van stenen is er een kruisbestuiving gaande en kunnen leden enorm van elkaar leren.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Hans Cremers 06-19093992

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: EVSC:
  Schoolstraat 12, 6882 NS Velp (bij Arnhem)
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.992156, Lengtegraad: 5.974957
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°59'32" Lengtegraad: O 5°58'30"
- Datum en tijd: 15 februari 2020,
  12.00 uur vertrek vanaf de McDonald's te Heesch of
  13:00 uur ontvangst bij EVSC
- Entree niet Donateurs: alleen voor donateurs
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12 januari 2020: Naturalis Biodiversity Center
Naturalis is vernieuwd en wij zijn nieuwsgierig hoe het geworden is.
Trixie de T-Rex is te zien!!! En natuurlijk de enorme collectie mineralen en fossielen in de diverse museumzalen met de thema's:
- De aarde;
- De dood;
- De Ijstijd;
- De verleiding;
- De vroege mens;
- Dinotijd;
- Leven en LiveScience.

Fotograferen mag maar zonder Flits!

Wij raden aan om van te voren de Naturalis-app te downloaden met daarin verschillende "speurtochten" voor jong en oud.

In de zaal LiveScience kun je wetenschappers in levenden lijve tegenkomen. In het Dinolab bijvoorbeeld, waar zij recent opgegraven botten van dinosauriërs uit steen vrijmaken. Best veel herrie en stof natuurlijk, maar tussendoor stoppen ze graag eventjes om met je in gesprek te gaan over wat je maar wilt weten. Ook de Natuurbalie in LiveScience is één van de plekken waar je onze onderzoekers ontmoet. Hier vindt regelmatig Natuur op Spreekuur plaats. Iedereen met een natuurvraag krijgt dan antwoord van een expert.
Dus genoeg te zien en te beleven!

GRATIS PARKEREN:
Vossiusplein 2332 AK Leiden Blauwe Zone voor 2 uur ma t/m vr za en zo vrij parkeren
Bij Naturalis zelf zijn maar 48 plaatsen beschikbaar en kost 7,50 per dag.

www.naturalis.nl

Trix in Naturalis Biodiversity Center.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Ingrid Janssen: 06-38300702

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

Donateurs van Stichting Geo Oss kunnen na de entree, hun ticket inleveren bij penningmeester Gerben Arts en krijgen dan 50% van de entreekosten terug. Let op dit geld alleen voor donateurs van Stichting Geo Oss.

- Locatie: Mendelweg 2 of Darwinweg 2, Leiden: Er zijn 2 ingangen
- Datum: 12 januari 2020
- Tijd: start om 10.00 uur bij Naturalis
- Tijd vertrek McDonald's te Heesch: 08:00 uur
- Entree: tickets.naturalis.nl (Donateurs krijgen 50% korting, zie info hierboven)
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *