Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGD 2021


december 2021: pakketje
Beste Geo-Oss Jeugdlid,

We hebben jullie dit jaar niet zo vaak kunnen ontmoeten. Hopelijk is er komend jaar weer meer ruimte om op excursie te gaan. Toch wilde we jullie niet met lege handen laten staan. In dit pakketje vind je een stukje paarse fluoriet uit Berbes, Spanje. Om precies te zijn uit “La Paredona”.
Ook zit er een stukje gips/ seleniet kristal in je pakje uit Fuentes de Ebro, Spanje. Deze is nog niet helemaal schoongemaakt. Dat mag je zelf doen. De tip is daarbij om eerst voorzichtig de klei weg te krabben (zonder het kristal te beschadigen…) en dan kort schoon borstelen met water en een oude tandenborstel. Daarna ook snel weer droog deppen/ föhnen. Gips is heel zacht en kan ook niet goed tegen water.
Verder nog een trommelsteentje en een knutselwerkje. Veel plezier er mee, we hopen dat je het leuk vindt!
We wensen jullie allemaal fijne feestdagen en een gezond 2022.

Namens de Jeugdcommissie,

Martijn Leichtenberg en Ingrid Janssen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
26 september 2021: Maasvlakte 2, Rotterdam
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen. De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.a. fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden. Deze gaan we vandaag dan ook zoeken samen met jullie. Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl. Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

Zicht op het strand van de 2e Maasvlakte

Meenemen:
Laarzen – regenkleding – zakje om vondsten in te doen – eten en drinken - eventueel voor hele kleine fossielen een schepje en een zeef.

Excursieleiding:
- Ingrid Janssen 06-38300702
- Peter Stokman 06-19093992

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Parkeerplaats P1 (rood):
  Maasvlakteboulevard, Maasvlakte Rotterdam
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.931756, Lengtegraad: 3.979694
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°55'54" Lengtegraad: O 3°58'47"
- Datum: 26 september 2021,
- Tijd vertrek vanaf mc Donalds Heesch: 08.30 uur
- Tijd verzamelen bij parkeerplaats P1 (rood): 10.30 uur
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 juli 2021: Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2021 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens zijn er ook andere mineralen te vinden zoals kwarts, malachiet etc. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid. Voor de gezelligheid kunnen geïnteresseerden nog mee naar een lokaal terras om op eigen kosten wat te drinken en een hapje te eten.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Gerben Arts 06-26466634

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 60 personen mee. Geo Oss Donateurs krijgen voorrang. Wanneer de excursie overvol zit hanteren we een reservelijst die we van boven naar beneden afwerken.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohenlimburg Kalkwerke
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.347882, Lengtegraad: 7.581070
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°20'52" Lengtegraad: O 7°34'52"
- Datum: 10 juli 2021
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07:30 uur
- Entree donateurs: Gratis
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
24 juli 2021: agaten zoeken
Vandaag gaan we onder begeleiding van François van Wessel een bezoek brengen aan de zandfabriek 'Raaiend' te Grubbenvorst en de grindgroeve 'Terraq' te Kevelaer. Om 10.00 uur worden we bij de poort verwacht van deze deze nieuwe Zandfabriek. Rond 12 uur verlaten we de groeve en rijden we naar de Grindgroeve 'Terraq' te Kevelaer. Ook hier kunnen we op zoek naar agaten en fossielen in de grindhopen. Vervolgens sluiten we voor de geïnteresseerden af bij Bier- en eetcafé de Hertog Jan Proeverij.

Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Wanneer het al enkele dagen droog is, is het handje om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen. Verder heb je natuurlijk een emmer of rugzak nodig waar je je vondsten in kunt leggen. Denk er verder ook aan om voldoende drinken en eten / snacks mee te nemen.

Voor de veiligheid is het verplicht om het Geo Oss veiligheidshesje,
helm en stevige schoenen / laarzen te dragen.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Groepsfoto van de excursie naar grindgroeve Dorperheide te Arcen in 2017 In de Nederlands/Duitse grensstreek zijn tientallen zand & grindgroeves te vinden. Deze zand & grindgroeves produceren bouwgrondstoffen voor afnemers in de woning-, utiliteits- en wegenbouw en betonindustrie. Met machines en installaties worden verschillende soorten zand en grind geproduceerd.

Het zand en grind wat in de groeves gewonnen wordt is in de loop der miljoenen jaren aangevoerd door de rivieren de Rijn en Maas. Grind is een afzetting die voor tenminste 30% bestaat uit gesteentefragmenten waarvan de diameter groter is dan 2 millimeter en kleiner dan 63 millimeter. Wanneer de fragmenten kleiner zijn spreken we van zand, zijn ze groter, dan spreken we van keien.

De Rijn en Maas voerden met name tijdens het Kwartair (2,58 miljoen jaar geleden tot en met heden) grote hoeveelheden aan, afkomstig uit de Ardennen in België en het Rijnlandmassief in Duitsland, maar ook uit verder gelegen gebied zoals de Vogezen (Maas en Rijn).
Een veelvoorkomend mineraal in zand en grind is kwarts. De Maas voerde grind aan uit Noordoost-Frankrijk en België. Het Maasgrind is herkenbaar aan een hoge concentratie vuursteen (tot wel 50%) en de aanwezigheid van kalksteen.

Een versteende Dennenappel gevonden door een van de leden in grindgroever Dorperheide te Arcen in 2017 De Rijn, die grind aanvoert vanuit onder andere de Eifel, Sauerland en de Alpen, heeft grind afgezet in Midden- en Zuid-Nederland. Dit Rijngrind is herkenbaar aan de hoge concentratie kwarts en de afwezigheid van kalksteen. Bijzonder aan dit grind is dat het de halfedelsteen jaspis en agaten bevat. Het oorsprongsgesteente van jaspis en agaat komt alleen voor in een klein gedeelte van Duitsland lang de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn.

En voor de agaten en jaspis komen mineralenverzamelaars speciaal naar grindgroeves zoals de Dorperheide in Arcen. Deze prachtige stenen kunnen bewerkt worden door ze te zagen, slijpen en te polijsten en kunnen dan ook in sieraden verwerkt worden. Ook is het mogelijk om fossielen te vinden zoals versteend hout, zee-egels en botten, dus ook voor de fossielenverzamelaar zijn er leuke vondsten te doen.

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: zandfabriek 'Raaiend' te Grubbenvorst:
  Raaieind 1, 5971 NA te Grubbenvorst
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.396537, Lengtegraad: 6.142579
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°23'47" Lengtegraad: O 6°08'33"
- Datum en tijd: 24 juli 2021,
   10:00 uur ontvangst bij Zandfabriek 'Raaiend'
- Entree Donateurs: Gratis toegang
- Entree niet Donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *