Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGD 2022


In 2013 heeft de stichting Geo Oss zijn jeugdafdeling geopend. Kinderen zijn immers de toekomst en zo kunnen we de ervaring en liefde voor geologie, zoals mineralen en fossielen doorgeven. Geologie klinkt misschien moeilijk, maar we willen de kennis op een speelse manier overbrengen. Hierbij is plezier zeer belangrijk. Er zullen informatieve bijeenkomsten zijn, uitstapjes naar musea, demonstraties en misschien wel het belangrijkste het zoeken naar mineralen en fossielen. Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij zijn. Voor meer informatie kijk op Jeugd algemeen.

Iedere deelnemer aan een Geo Oss excursie wordt geacht het Excursiereglement Geo-Oss (ERGEO) te kennen. Klik hier voor de geldende versie van het ERGEO. Wil je meedoen aan een excursie, dan is aanmelding verplicht door een mail te sturen naar info@geo-oss.nl.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Martijn Leichtenberg op 06-11013748.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 juli 2022: Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2022 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens zijn er ook andere mineralen te vinden zoals kwarts, malachiet etc. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid. Voor de gezelligheid kunnen geïnteresseerden nog mee naar een lokaal terras om op eigen kosten wat te drinken en een hapje te eten.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Bianca Broumels 06-27990562

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 60 personen mee. Geo Oss Donateurs krijgen voorrang. Wanneer de excursie overvol zit hanteren we een reservelijst die we van boven naar beneden afwerken.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohenlimburg Kalkwerke
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.347882, Lengtegraad: 7.581070
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°20'52" Lengtegraad: O 7°34'52"
- Datum: 16 juli 2021
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07:30 uur
- Entree donateurs: Gratis
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19 februari 2022: Grindgroeve Grubbenvorst en Twisteden
Vandaag gaan we op zoek naar mooie agaten in het grind dat door de Rijn en de Maas gedurende miljoenen jaren is neergelegd in Limburg en net over de grens in Duitsland. We beginnen bij de grindgroeve in Grubbenvorst, en daarna gaan we naar de grindgroeve in Twisteden. In beide groeves kun je mooie vondsten doen, van versteend hout, agaat tot jaspis en allerlei andere soorten stenen en fossielen.

Groepsfoto van de excursie naar grindgroeve Dorperheide te Arcen in 2017 Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Wanneer het al enkele dagen droog is, is het handig om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen.

Voor de mensen die willen sluiten we af bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen.

Meenemen:
Ondertekend ERGEO, Stevige schoenen, helm, reflecterend (GEO) hesje, harkje of schepje, plantenspuit (om stenen vochtig te kunnen maken), emmer of tas voor vondsten, voldoende eten en drinken.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- François van Wessel

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Terraq Kevelaer:
  Maasweg 160 te Kevelaer in Duitsland
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.531174, Lengtegraad: 6.194346
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°31'52" Lengtegraad: O 6°11'39"
- Datum: Zaterdag 19 februari 2022
- Tijd vertrek vanaf McDonald's te Heesch: 08.30 uur
- Tijd verzamelen bij groeve: 9.30 uur
- Bijdrage niet (jeugd)donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *