Excursieverslag: Futureland – Maasvlakte 2 11 april 2018

De weersvoorspellingen beloofden ons vandaag een natte dag. Her en der sloeg de twijfel toe om naar het westen van ons land te rijden. Maar met 32 personen zijn we dan toch naar de 2e Maasvlakte gereden.

De groep bestaande uit 32 personen die in 2018 de 2e Maasvlakte heeft bezocht

Om 11.00 uur hadden we afgesproken met Walter Langendoen die ons bij Futureland stond op te wachten. Als eerste hebben we rondgelopen in het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte, waarbij met behulp van de modernste technieken uitleg werd gegeven over o.a. het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein en het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa. Tevens heeft Walter een expositie met zijn vondsten van het strand waarbij we een idee kregen wat er zoal te vinden is.

Om half 12 kregen we een interessante lezing van Walter over hoe de 2e Maasvlakte is aangelegd, waar komen de fossielen nu vandaan en hoe oud zijn deze, wat is er zoal te vinden en misschien wel het belangrijkste hoe je het beste kunt zoeken. Natuurlijk is dit chagrijnig met het hoofd naar beneden.

Deel van een kies van een bosolifant gevonden door Jan van de Coolwijk

Na 3 kwartier was het tijd om naar de auto’s te gaan en om naar het strand te vertrekken. Hier hebben we eerst een leuke groepsfoto genomen. Vervolgens is iedereen op zijn eigen tempo over het strand gaan lopen richting het Noorden. De een door het water met een hark, de ander door een vloedlijn met schelpen, of op een stuk waar het zand was weg gewaaid of gewoon op een willekeurige plek.

Zoals eerder vermeld zou het slecht weer worden, maar het werd eigenlijk alleen maar beter en beter. De zon brak steeds vaker door, er stond geen wind en dan kon de jas mooi een stukje open en was het met 12 graden heerlijk vertoeven op het strand.

De vondsten waren niet optimaal met dit mooie weer, maar er werden toch leuke stukken gevonden. Zo vond Jan een deel van een kies van een bosolifant, Mats waarschijnlijk een stuk van schedel van wolharige neushoorn, Ibe een deel van een paardenkies, 6 eikapsels van een stekelrog, verschillende onidentificeerbare botfragmenten, oesterschelpen, diverse bouten, slakkenhuizen van wulken.

Naast de fossielen is er ook een zeehond gespot, Drienteenstrandloper, aangevreten kabeljauw en natuurlijk nog veel meer. Om 16.15 uur waren we weer terug bij de auto’s en hadden een aantal van ons 6,7 kilometer afgelegd op het strand.

Het was dus onverwacht een heerlijke en informatieve dag, waarbij helaas de vondsten tegenvielen. Walter in ieder geval hartelijk dank voor de goede begeleiding.