Werkplaets

Stichting Geo Oss beschikt over een eigen werkplaats waar door donateurs iedere maandagavond van 19:00 tot 21:30 gezaagd, geslepen en gepolijst kan worden. We vragen een kleine vrijwillige bijlage voor het verbruik van materialen.

Ook niet-donateurs zijn van harte welkom om een keer een avond mee te draaien, waarbij we uitleg geven hoe het een en ander in zijn werk gaat. De kosten zijn dan € 10,- per persoon.

Adres: Hoessenboslaan 37a, 5351 PB Berghem.

Contactpersonen:
– Jan Jongenelen (Uitvoerend Beheerder ‘De Werkplaets’)
– Jan van de Coolwijk (Facilitair Beheerder ‘De Werkplaets’)

Gesloten op: Nationale feestdagen, Carnaval, Zomervakantie 2024: week 29 t/m 32

Aanwezige machines:

 • Vlakslijpbank 1 (diameter 50cm, korrel 80)
 • Vlakslijpbank 2 (diameter 50cm, korrel 150)
 • Vlakslijpbank 3 (diameter 50cm, korrel 220)
 • Vlakslijpbank 4+5 (diameter 30cm, resp. korrel 800 en 400)
 • Zaagmachine 1: Raytech 10″ (250mm)
 • Zaagmachine 2: Lortone 6″ (150mm)

 • Spoelbak met aanrechtblad
 • Mini hogedrukspuit
 • Ultrasoon reiniger
 • 4 cabochon slijp/polijstmachines (“arbor” machines), allemaal met 2 stuks 150mm slijpstenen en/of 150mm wielen met slijpbanden met diverse korrelgroottes
 • Polijstslijpbank (diameter 60cm).
  En voor wie ermee overweg kan staat er ook nog een kleine zandstraalunit.

Niet iedereen is even ervaren als het gaat over het zagen en slijpen van stenen. Daarom de onderstaande instructies/aanbevelingen. Wanneer je deze opvolgt zijn de resultaten beter èn werk je kostenbesparend.

Het Proces:

1. Zagen:
Start eerst de afzuigkap boven de zaag (laagste stand is voldoende). Start vervolgens de zaag en kontroleer of er een fijne olienevel -/straal vanaf komt en vergeet dus niet een leren schort aan te trekken. Geen olie? Vul dan bij langs de zaag met (lamp)olie. Houd de te zagen steen met twee handen stevig vast en laat de steen rusten op het werkvlak van de machine. Wanneer je zaagt hoef je niet hard te duwen, de steen ‘trekt’ zichzelf als het ware door de zaag. Hard duwen verwoest de zaag! Wanneer je de steen niet zijwaarts beweegt, kun je zowat zonder zichtbare strepen op het zaagvlak werken. Dit is belangrijk, want een glad zaagvlak scheelt je erg veel werk in de vervolgstappen.

Wees trouwens niet al te bang om je vingers af te zagen: de diamantlaag op de zaag gaat wèl soepel door zachte en harde steen maar niet makkelijk door huid.

2. Slijpen korrel 80
Wanneer er zichtbare zaagstrepen op het zaagvlak te zien zijn (meestal), moet je deze eerst wegwerken. Je start met korrel 80 op de eerste horizontale draaischijf. Doe als volgt:
• Vul de waterbak bovenop de machine zonodig bij en zet het kraantje zover open dat het water langzaam druppelt op de slijpschijf. Minder dan een druppel per seconde is al voldoende.
• Zet de machine aan
• Wacht tot de slijpschijf voldoende nat is
• Maak de steen nat en duw deze in het bakje met slijpgrit korrel 80 zodat dit poeder aan de steen blijft kleven
• Houd de steen stevig vast en duw de steen met slijppoeder op de horizontale schijf. Beweeg de steen heen en weer, van de rand naar het midden en weer terug, zodat het hele oppervlak van de schijf gebruikt wordt.
Pas wanneer al het poeder is verdwenen en er een gladde pasta is overgebleven, herhaal je het bovenstaande.
Houd de steen stevig vast, anders lanceert de schijf hem door de werkplaats!
Je blijft net zo lang slijpen met korrel 80 totdat alle zichtbare zaagstrepen verdwenen zijn. Spoel de steen goed af onder de kraan, maak hem droog met een paar velletjes keukenrol en beoordeel nogmaals of alle strepen, gaatjes en andere oneffenheden verdwenen zijn. Zoniet: herhaal deze slijpbeurt.

3. Slijp nu op dezelfde manier verder op de naastliggende machines met steeds verder oplopende gritnummers. Een hoger gritnummer betekent een groter aantal korrels per oppervlak, dus een fijner gemalen grit. Wees erop bedacht geen grof grit over te brengen naar een schijf met een hoger nummer, dus spoel en borstel na iedere slijpgang heel zorgvuldig je steen af onder de kraan.

4. Na de schijf met korrel 800 (en een laatste controle of het geslepen oppervlak echt geen krassen meer bevat) kan je de steen polijsten op de polijstschijf. Dit is een grote vilten schijf en het polijsten is vergelijkbaar met de vorige stappen, alleen gebruik je nu een polijstpasta. Wees er nu extra alert op dat er geen grijze slijpkorrels op deze machine terechtkomen!
Je kunt met 2 polijstmiddelen polijsten:
• Aluminiumoxide (voor de hardere steensoorten)
Dit is wit poeder. Je maakt de vilten schijf behoorlijk nat met de knijpspuit. Daarna:
– maak je de steen nat
– doop je die in het poeder en
– zet je het slijpvlak op de vilten schijf.
LET OP: de steen kan heet worden.

• Ceriumoxide (voor de iets zachtere steensoorten), is iets duurder dan alu.
Dit is het oranje/roze poeder. Je maakt de vilten schijf behoorlijk nat en dan:
– je maakt met een beetje poeder en wat water een papje
– je doopt het slijpvlak van de steen in het papje en
– zet je het slijpvlak op de vilten schijf.
LET OP: de steen kan heet worden.

5. Als je cabochons (stenen in een zelf ontworpen vorm) wilt maken kan je na de eerste slijpgang (met korrel 80 dus) ook overstappen op het verder slijpen van de steen in een vrije vorm. Dit doe je met de “arbor” machientjes. Deze hebben losse slijpbandjes met vergelijkbare korrelgroottes als de vlakslijpmachines: 220, 400, 600 en 800.

We slijpen ook nu weer in de volgorde van een laag getal (grof, 80) naar een hoog getal (fijn, 800).

Controleer voordat je met een slijpbandje aan het werk gaat altijd het getal aan de binnenkant van een bandje. Dus:
• Spoel de steen tussendoor steeds goed af
• Zet de machine aan
• Zorg dat er water op de band druppelt
• Breng het te slijpen steenvlak naar het bandje toe en slijp dit vlak gelijkmatig vanuit alle kanten.
BELANGRIJK! Ook nu weer: zet geen druk op de steen, dit heeft zowat geen effect en zorgt alleen maar voor meer slijtage van het slijpbandje.
• Als het maximale resultaat bereikt is kun je overstappen naar een fijnere korrelgrootte. Wanneer je twijfelt of je kunt overstappen naar een volgend bandje, laat je de steen door een meer ervaren persoon in de Werkplaats beoordelen.
De slijpbandjes zijn aan slijtage onderhevig. Wanneer je denkt dat een bandje versleten is en niet voldoende effect meer heeft, laat je dit door de aanwezige beheerder van de Werkplaats (Jan van de Coolwijk of Jan Jongenelen) beoordelen. Zij zorgen voor een nieuw slijpbandje wanneer dit noodzakelijk blijkt.

6. Polijsten

Zie stap 4 hierboven.

Het bovenstaande lijkt allemaal eenvoudig, maar het vergt behoorlijk wat oefening en geduld om tot een perfect resultaat te komen.

7. Na afloop: machientjes schoonmaken. Heel belangrijk.

Richtlijn bijdrage:
We vragen iedereen die gebruik maakt van de machines om een kleine financiële bijdrage. In de vorm van contant geld (er staat een potje) of door over te maken naar de rekening van Geo-Oss. Om dat laatste te vergemakkelijken hangt er een QR-code aan de muur waarmee je een Tikkie oproept, heel makkelijk.
Het idee achter de bekostiging van de Werkplaets is dat Geo-Oss de huur en de kosten van de machientjes betaalt en dat de kosten voor de verbruiksmaterialen (zaagbladen, slijpbanden, slijppoeders) worden betaald uit de bijdragen van de gebruikers.
Uit dat laatste hopen we voldoende over te houden om betere apparaten aan te kunnen schaffen.
Wanneer je gebruikmaakt van de Werkplaets vragen we de volgende bijdrage:

Kom je alleen maar slijpen: €2,- à €3,-.
Kom je zagen én slijpen: €4,- à €5,-.
Kom je alleen maar zagen: €5,- à €7,50 (zagen slijten snel en zijn duur).

In de praktijk blijkt dat we tot nu toe maar nèt kostendekkend zijn voor wat betreft de verbruikte materialen; vervanging of uitbreiding van het machinepark zit er nog niet in.
Dus daarom: doneer ruimhartig in de geldpot op de plank of gebruik de QR code die aan de muur hangt voor een Tikkie 😊!

Met dank voor jullie medewerking!

Jan & JanWij kopen onze materialen in bij:

Wij kopen onze materialen in bij MTN-Giethoorn