Pieter Dijkstra: Stenen werktuigen van Zuid-Nederland

Pieter Dijkstra: Stenen werktuigen van Zuid-Nederland

Wanneer

16 februari 2023    
19:45 - 22:00

Waar

De Berchplaets
Sportstraat 3, Berghem, Noord-Brabant, 5351 BZ

Evenement type

Kaart niet beschikbaar

Vanavond komt Pieter Dijkstra een lezing geven over de Zuid Nederlandse vondsten van stenen werktuigen uit het midden Paleolithicum, dus van Neanderthalers van ca. 300.000 tot 40.000 jaar geleden. Pieter Dijkstra is een van de bekendste vuursteenkenners in Nederland. Aan de hand van een powerpointpresenatie zal hij een goed beeld geven van de verschillende (vuur)steensoorten die in Brabant tijdens de steentijd gebruikt werden om werktuigen te maken. Ook komen de steensoorten en technieken eventueel te koppelen zijn aan bepaalde perioden of culturen aan bod.

Voor zijn pensionering werkte Pieter jarenlang als steentijddeskundige bij het archeologisch bureau BAAC in Den Bosch. In 2011 heeft hij de vuurstenen die gevonden zijn bij de opgraving aan de Prins Mauritslaan in Leersum onderzocht. Nu is hij actief als vrijwilliger bij het Archeologisch Centrum van de gemeente Breda.

Deze avond vind plaats in de zaal Rijsven op de eerste verdieping, dus niet op zolder.

Geo-clubavonden worden maandelijks gehouden in De Berchplaets, Sportstraat 3, Berghem. Voor de clubavonden worden sprekers uitgenodigd die voordrachten houden over – in de regel afwisselend – gesteenten, mineralen, of fossielen. Iedere clubavond is ook te volgen via Zoom.

Een clubavond begint om 19.45 uur en de entree voor niet-donateurs bedraagt € 2. Aan het einde van de clubavond wordt er een prachtig mineraal verloot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait