Excursieverslag: Nettersheim

28 april 2013: fossielen op de akker
Na een aantal weken uitstel vanwege sneeuwval op de oorspronkelijke datum van deze excursie (24 maart) was het vandaag dan toch zover: We zijn met acht enthousiaste GEO donateurs op pad geweest om fossielen te gaan zoeken. De GEO bus vertrok rond 8.30 vanaf Oss en na een kleine tussenstop in Boxmeer kwamen we rond 10.30 uur aan in het mooie plaatsje Nettersheim in de Eifel.

De eerste bestemming was het Naturzentrum Eifel: een ruim opgezet informatiecentrum dat allerlei onderwerpen op het gebied van natuur en milieu behandelt, van de plaatselijke flora en fauna tot energieopwekking. Na de koffie was het tijd om op ontdekkingstocht te gaan en meer te leren over het gebied rond Nettersheim. Vooral de Romeinse geschiedenis, de getoonde fossielen en de koraalaquaria waren interessant. In de museumwinkel vonden we een boek met Europese mineralenvindplaatsen. Mooi, maar helaas zonder goed kaartmateriaal.

Het tweede excursiepunt was het nabijgelegen Haus der Fossilien. Zoals de naam al zegt, was dit huis volledig gewijd aan fossielen. Er was veel materiaal te zien uit Duitsland, maar ook andere werelddelen en Nederland (Zuid-Limburg en Winterswijk) kwamen aan bod. De collectie was opgebouwd uit allerlei fossielen, en gaf een mooi beeld van enkele van de oudste fossielen tot de meer recente vondsten. Speciale aandacht was er voor de geschiedenis van de paleontologie en voor fossiele koralen. Tot slot waren er in de kelder veel preparatie- en slijpmaterialen te zien.

Na ons bezoek aan het Haus der Fossilien was het tijd voor de echte uitdaging: het zoeken van fossielen op de akkers rond Nettersheim. Gelukkig was de weg goed aangegeven en kwamen we na een flinke klim snel op de plaats van bestemming. Op de akker waren veel kleine stukjes koraal en brachiopoden te vinden (rond 380 mln. jr. oud). Gerben had het geluk het mooiste stuk van de dag te vinden: een mooi stuk koraal met goed zichtbare structuur.

Onderweg terug naar Nettersheim zijn we langs een oude steengroeve gelopen, die helaas voor ons niet interessant was. Te lang geleden verlaten, en bijna niet meer herkenbaar als groeve. Gelukkig waren de plaatselijke flora en fauna wel interessant: er zijn onder andere eekhoorntjes gespot, maar ook wilde primula’s en groot hoefblad.

Na vandaag in totaal ongeveer 6 kilometer gewandeld te hebben in en rond Nettersheim, was het tijd voor een kopje koffie, wat te eten en eventueel een lekker biertje. Gelukkig konden we bij de plaatselijke bakker binnen zitten (het was nog behoorlijk koud buiten) en waren alle voorgenoemde zaken prima geregeld!

Rond ongeveer 16.30 uur besloten we terug te rijden naar Oss. In de bus was het redelijk stil: een teken dat iedereen weer genoeg energie kwijt is geraakt vandaag!

Hans Cremers