Excursieverslag: Haccourt en Eben-Emael 12 mei 2013

De derde excursie van 2013 kon beginnen. Vandaag zijn we onder begeleiding van krijtpaleontoloog Geertje van Appeldoorn opzoek gegaan naar fossielen uit het Maastrichtien tijdperk. Dit is de laatste tijdsnede uit het Boven-Krijt zo’n 66 tot 72,1 miljoen jaar geleden.

Om 10.00 uur hadden we afgesproken bij parkeerplaats Knuvelkes aan de A2 bij Eijsden in Zuid Limburg. Na een kop koffie vertrokken we naar onze eerste bestemming, de steengroeve te Haccourt in België. Boven in de steengroeve aangekomen kregen we een korte uitleg over het Maastrichtien en de lagen die zich in deze groeve bevonden.Nadat we nog even hadden genoten van het mooi uitzicht en iedereen op adem was gekomen, kon het werk beginnen. De eerste plek waar we gingen zoeken, was een stortplaats van vuursteen-eluvium. Hier vonden we dachten een aantal onder ons veel fossielen, maar dit bleken schijnfossielen te zijn. Echter werden er ook goede en zeldzame vondsten gedaan. Jan vond een blok vol met schelpen en zee-egels, waarvan Geertje heel enthousiast werd. Ondergetekende vond nog een (naar horen zeggen) zeldzame Hemiaster prunella.

Na een tijdje zoeken gingen we naar de zachtere kalksteen toe om ons geluk te beproeven. Met de gezelligheid hoopte een aantal van ons stiekem op een stuk van een Mosasaurus, maar deze droom zou vandaag niet uitkomen. Wel werden er een aantal mooie belemnieten (Belemnitella junior Nowak), zee-egels (Cardiaster granulosus) en bivalven gevonden.

Rond 13:00 was het mooi geweest en liepen we weer terug naar de auto’s om een boterhammetje te eten en naar de volgende bestemming te rijden. Na 10 minuten rijden kwamen we aan bij de steengroeve in Eben-Emael te België. Het weer werd hier steeds slechter en het begon dan ook hard te regenen en waaien toen we de groeve in wilden lopen. Allemaal de regenkleding aan en 2 van ons bleven toch liever even in de auto wachten op beter weer. Geertje was al een tijdje niet meer in deze groeve geweest waardoor we ons een weg moesten zoeken naar de vindplaatsen. Gelijk werden er een aantal stukken met kreeftachtigen (Protocallianassa faujasi) gevonden.

Omdat het weer er niet beter op werd liepen we verder naar het stuk waar ze aan het werk waren, echter hield hier het plateau op en moesten we over een smalle richel naar het andere plateau lopen en vervolgens langs een stijle wand naar beneden afdalen. Hier vonden we veel Bivalven zoals Acutostrea uncinella. Dit waren echter niet de vondsten waar we op hoopten. De sterke verhalen en het genot van de TEREX RH120-E een machtig mooie machine van maar liefst 7,6 meter hoog vonden de overhand. Het enthousiasme naar het zoeken naar fossielen nam dan ook geleidelijk af. Daarom liepen we langzaam aan terug richting de auto’s, maar natuurlijk niet zonder een pittige klim. Een aantal van ons nam op een helling vol met planten nog een vlinderstruikje voor thuis mee.

Bij de auto’s hebben we onze natte en smerige kleren uit gedaan en weer schone kleding aangetrokken. Geertje werd nogmaals hartelijk bedankt voor het begeleiden van de excursie en toen kon rond 16:30 de reis naar huis weer beginnen. De vondsten vielen wat tegen en het weer zat ook niet echt mee. Hopelijk wordt de volgende tweedaagse excursie naar de omgeving van Idar-Oberstein een groter succes.

Gerben Arts