Excursieverslag: Landelies 19 april 2014

Vandaag stond er een excursie naar Landelies in België op het programma, om in groeve La Sambre te zoeken naar mooie en grote honingcalcieten. De opkomst viel behoorlijk tegen, waardoor we maar met 5 personen vertegenwoordigd waren. Joyce en ondergetekende vertrokken zelf naar Landelies, verder reden Jan, Jelco en Rob samen. Rond 08:45 kwamen we als eerste aan en 5 minuten later arriveerden ook de 3 anderen. Wat opviel was dat er een grote groep mensen met de auto’s de groeve in reden, maar de poort werd ook weer gelijk gesloten.

We pakten onze spullen, GoPro op de helm en gelijk aanzetten om de wandeltocht te filmen. Na een klein kwartier lopen kwamen we aan bij het plateau waar momenteel actief gewerkt wordt. Ten opzichte van de vorige keer in maart was er wederom een stuk gesprongen. Ieder zocht een mooi plekje op om in de rotsen te gaan breken op zoek naar de welbekende calcieten.

Het zonnetje scheen volop en het was dan ook snel warm genoeg om in een T-shirt te werken als je tenminste in de zon aan het werk was. Rob en Jelco waren aan het werk in een aardige holte waar mooie kristallen uit kwamen, maar verder dan deze holte hebben ze geen mineralen gevonden. Jan vond de ene na de andere holte met grotere kristallen. Maar deze zaten helaas in grote massieve blokken, waardoor het lastig was om ze mooi te bergen. Joyce en ondergetekende waren op een stuk aan het werk, waar veel aders doorheen liepen, maar dit waren vrij smalle aders. Hierdoor hebben we alleen maar kleine kristallen gevonden en geen grote holtes/aders met grotere kristallen.

Uiteindelijk heeft iedereen toch meer dan genoeg gevonden, waardoor de rugzakken en het steekwagentje met 2 kratten weer goed gevuld waren. Jan, Jelco en Rob gingen rond 15:15 naar huis toe, want ze hadden deze avond nog een aantal verplichtingen. De rugzak van Jelco was zo zwaar dat hij bijna door zijn knieën zakte. Joyce en ondergetekende besloten om nog even te blijven, omdat we op een paar leuke aders was gestuit met mooie platen vol kleine kristallen, met een olielaagje eroverheen, die alle kleuren van de regenboog had. Om half 5 hebben ook wij alle vondsten ingepakt en hebben we de groeve verlaten.

De echte mooie grote calcieten hebben we niet gevonden, maar het was weer een lekkere dag om te zoeken.

Gerben Arts