Excursieverslag: Hagen Hohenlimburg

13 juni 2015: Excursie naar Hagen Hohenlimburg

In het rijke verleden van Stichting Geo Oss hebben we vandaag opnieuw een hoogtepunt beleeft. Nog nooit was een opkomst voor een excursie zo groot als de excursie naar de Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland. Met maar liefst 42 personen zou het een geslaagde dag voor jong en oud worden. Stichting Geo Oss is onlangs een samenwerking aangegaan met Minerals Foundation, deze excursie was een mooie aangelegenheid om die samenwerking verder te ontplooien.
Iedereen reed met eigen vervoer naar de Hohenlimburger Kalkwerke om daar rond 10:00 te verzamelen. Bijna iedereen kwam mooi een half uur van te voren aan, waarbij een aantal mensen helaas onderweg geflitst zijn. Nadat we kennis hadden gemaakt met verschillende nieuwe gezichten en de excursieleiding van www.geotouring.de, mochten we met een tiental auto’s deels de groeve in rijden. Dit scheelde iedereen weer een lange klim.

Nadat iedereen zich klaar had gemaakt hebben we eerst een groepsfoto gemaakt met alle excursiedeelnemers. Daarna hebben we het laatste stuk naar boven te voet afgelegd. Boven aangekomen kregen we een korte instructie van de leiding, waarna we naar de eerste plek liepen waar vers materiaal lag. Als eerste konden we in een grote puinhelling van hematietrotsen met veel calcietholtes gaan zoeken. Iedereen had dan ook vrij snel een stuk te pakken. Vooral de kinderen wisten niet wat ze moesten pakken, want er lag voor hun zo veel mooie stukken, dat ze deze nooit allemaal mee naar huis konden nemen. Rond half 1 zijn we twee plateaus lager gaan zoeken. Hier zaten meer de fossielen. Een aantal leden van Minerals Foundation vonden al vrij snel kleine zwarte autigene kwartskristallen. Tevens werden er leuke fossielen geborgen. Om 14:00 liepen de meeste mensen naar een plateau hoger om aldaar hun geluk te beproeven. Er werden een aantal grote rotsblokken kleiner gemaakt. Verder zaten er mooie holtes in de wanden, maar hier was het te gevaarlijk om echt te gaan zoeken. Het laatste uurtje hebben Kristian en ik nog een holte ontdekt bij een wand, waar we aan gewerkt hebben. Hier kwamen een paar kleine leuke handstukken uit, maar niet echt om over naar huis te schrijven. Tegen 15:45 was het wel weer welletjes, hebben we onze spullen gepakt en zijn de meeste met zware bepakking terug naar de auto’s gelopen. Gelukkig mocht er een busje helemaal de groeve in rijden, zodat een aantal grote rotsblokken niet mee getild hoefden te worden. Beneden bij de verwerkingscentrale hebben we allemaal afscheid van elkaar genomen en is ieder zijn eigen weg naar huis gegaan. Een aantal leden van Minerals Foundation hebben een restaurantje gepakt in Duitsland en een aantal commissieleden van Stichting Geo Oss zijn nog gaan eten in Gennep. Hierbij werden alweer de plannen gesmeed voor een volgende excursie en dan naar Juchem.

Conclusie is dat het een geweldige dag was, met voor bijna iedereen mooie vondsten, veel geleerd en er zijn weer nieuwe contacten gemaakt.

Gerben Arts