Excursieverslag: Piesberg

24 mei 2015: Piesberg
Zondag 24 mei om 7.30 vertrekken we met een 5-tal GEO-leden richting Duitsland, naar Piesberg om daar Carboon fossielen te gaan zoeken.

Omstreeks 9.30 komen we in Piesberg aan, helaas heeft de navigatie ons naar de verkeerde straat gestuurd, niet alleen ons, want ook onze gast uit Noord-Holland staat hier te wachten. Een telefoontje met onze gids Angelika Leipner biedt uitkomst, zodat we onze auto’s om 10.00 bij de groeve kunnen parkeren. In 2012 hebben we voor de laatste keer onder begeleiding van Mw. Angelika Leipner een bezoekje gebracht aan de steengroeve Piesberg nabij Osnabrück. Angelika is conservator van het Natur und Umwelt Museum am Schölerberg uit Osnabrück, die deze groeve op haar duimpje kent. Een korte wandeltocht door bos brengt ons naar de groeve waar we uitleg krijgen van Angelika. Ze laat zien dat erin het gebied vroeger mijnbouw (kolen) werd gepleegd. We zien ook daadwerkelijk overblijfselen van deze mijnbouw in de vorm van boomstammen die als stutten hebben gediend. Vervolgens wordt uitgelegd welke fossielen te vinden zien, buiten plantafdrukken zijn er ook fragmenten van verschillen dier(tjes)en te vinden. Vleugelfragmenten van Libelles zijn daar een voorbeeld van.

We dalen af naar het onderste niveau van de groeve, Flöz Zweibänke, waar volop plantenfossielen te vinden zijn. Eenieder vindt stukken met verschillende plantensoorten als fossiel: vooral zaadvarens en paardenstaarten. Rond het middaguur gaan we naar het middelste niveau, Flöz Dreibänke, ook daar worden verschillende plantenfossielen gevonden, maar ook stenen met zeer kleine Pyrietkristallen. Hans Cremers vindt een stukje kwarts met Pyriet. Als laatste vindplaats in de groeve gaan we naar het bovenste niveau, Flöz Johannesstein. Hier lijken de fossielen van een grijs/witte zilverglans te zijn voorzien.

Omstreeks 16.30 zijn we met leuke vondsten weer huiswaarts gekeerd waar enkele leden traditiegetrouw bij Murat’s Place in Berghem de dag afsloten.

Wilco van den Broek