Excursieverslag: Beez 12 juli 2015

Opnieuw een geslaagde excursie voor Geo Oss leden en consorten. In alle vroegte verzamelden enkele leden zich bij d’n Iemhof in Oss, om vanaf daar gezamenlijk richting de Sagrex groeve in Beez (België) te rijden. Eenmaal aangekomen begon bij menigeen de spanning te stijgen en de zoekkriebels waren voor velen voelbaar. Snel nog wat spulletjes goed in de tassen en karretjes passen en vervolgens de groeve in. Na een korte wandeling van ongeveer 10 minuten kwamen we allemaal veilig aan in het diepste punt van de groeve, die naar eigen schatting zo’n 100 meter diep is. Enkele leden waren al eerder aangekomen en hadden al wat interessante punten in de groeve gescout. Snel werden de spullen neergezet, de nodige hulpmiddelen erbij gepakt en naarstig begon iedereen te zoeken.

Al snel werd duidelijk dat dit een mooie dag zou worden. Helaas kan de betreffende groeve niet lang meer bestaan vanwege uitbreidingsproblemen, want het zoeken naar mineralen onder een heuse waterval zorgde voor een idyllische setting. Vergezeld door een vrij constante temperatuur van rond de 17-18 graden en zeer weinig regen, was het een optimale dag om mooie stukken te vinden. Uiteraard zou het geen geslaagde excursie zijn als deze stukken niet gevonden werden! Vers gesprongen materiaal zorgde voor eindeloos veel mogelijkheden, en als snel had menigeen in de gaten in welk gesteente de mooiste mineralen en fossielen te vinden waren. Niet alleen zijn er mooie calciet vondsten gedaan, ook zijn er onder anderen chalcopyriet, sfaleriet en markasiet waargenomen (en meegenomen).

Na een vijftal heerlijke zoekuren was iedereen zeer tevreden met zijn of haar resultaat en was het tijd om allemaal de klim naar boven te maken. De vondst van de dag is uiteraard het melden waard! Nieuwkomer John ontfutselde aan het gesteente een werkelijk prachtstuk van zwarte calciet met zeer grote puntgave vlakken en kenmerken. Hopelijk mogen we van zijn stuk snel een goede foto ontvangen! Al met al, opnieuw een zeer geslaagde excursie voor Geo Oss en geïnteresseerden die bij deze excursie zijn aangesloten. Lijkt het je leuk om zelf een keer een excursie mee te maken? Bekijk dan de excursie agenda op de Geo Oss website!

Tonny van Hemert