Excursieverslag: Sophienruhe en Karlstollen

Vandaag is al weer de laatste dag van de lange excursie van Stichting Geo Oss van 2015. Vandaag hebben we enigszins kunnen uitslapen omdat we om 09:00 bij het ontbijt bij In Vino Veritas hadden afgesproken. De mensen die vannacht waren stappen zaten als een van de eerste aan tafel. Thea had zich verslagen en is uiteindelijk gewekt door Gerben. Na het karige maar toch lekkere ontbijt hebben we de spullen in de auto en bus gezet. Nog even de appartementen betalen en toen konden we op weg naar de plaats Badenweiler, 90 kilometer ofwel 1 uur en 15 minuten rijden naar het zuiden. Nadat Wilco gisteren al zijn camera kwijt was, is het nu de beurt aan Ruben om zijn telefoonkabel kwijt te zijn.

Tegen half 12 kwamen we aan in de buurt van de geplande GPS coördinaten om te parkeren. Echter, waren er wegwerkzaamheden waardoor de weg was afgesloten. We hebben voor de wegversperring geparkeerd, omdat dit toch niet heel ver weg was van ons punt. Na een kleine 10 minuten lopen kwamen we aan bij de halde van Sophienruhe en Karlstollen.

Eenmaal daar aangekomen keken we onze ogen uit, mooi uitzicht over de Rijnvallei met aan de horizon de Vogezen in Frankrijk. Verder is het een grote open helling met stenen met een gemiddelde grote van 20 cm. Tevens bleek dat er een hele “Geologische en mijnbouwverleden wandelroute van Badenweiler-Sehringen” van 4,12 kilometer over de halde ging, waardoor er veel borden met informatie bij de halde stonden. Daarom kwamen er ook zoveel wandelaars voorbij, die zo nu en dan vroegen wat wij aan het doen waren.

Al vrij snel werd de eerste Mimetiet of ook wel Mimetesiet genoemd gevonden. Dit zijn kleine gele kristallen die net met het oog zichtbaar zijn, maar doordat er veel kristallen bij elkaar zitten kun je mooi de gele kristallen zien op de Bariet en of granietmatrix. De clusters van kristallen kunnen zo enkele centimeters lang zijn. Binnen het uur had dan ook iedereen Mimetiet gevonden. Er ligt zoveel materiaal dat er nog veel leuke vondsten gedaan kunnen worden. Behalve Mimetiet hebben we ook Galeniet, Kwarts, Fluoriet, Chalcopyriet en Bariet gevonden.

Na een goed anderhalf uur zoeken zaten de meeste rugzakken weer vol met leuke vondsten die onze verwachtingen hadden overtroffen. We gingen er immers van uit dat we geen of nauwelijks mimetiet zouden vinden. Het is een mooie locatie die je zeker moet bezoeken wanneer je in de buurt bent. De volgende keer zou ik dan ook gelijk de geologische wandelroute lopen.

Om 13:30 stonden we weer bij de auto en de bus. We hebben ons even omgekleed om enigzins fris in te stappen. Cuenca, Glenn, Joyce en Gerben blijven nog een nachtje in het Zwarte Woud en de anderen gingen beginnen aan de terugreis naar Oss. We hebben snel afscheid van elkaar genomen en kwamen tot de conclusie dat het een zeer geslaagde meerdaagse excursie was. Wat wil je anders met zo’n excursieleider 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait