Excursieverslag: Goud zoeken in Velp 15 september 2013

Afgelopen zondag 15 september 10.30 uur was het weer zover: Het excursieseizoen voor GEO Oss is weer geopend! Met ongeveer 12 enthousiastelingen togen we naar Velp voor het zoeken van goud.

Startpunt van de excursie was de EVSC (Eerste Velpse StenenClub) aan de Schoolstraat in Velp. Hier ontmoetten we onze excursieleider voor de dag, Marco Baas. Gaandeweg de dag zouden we erachter komen dat hij ons met veel plezier wegwijs maakt in de wereld van de stenen in en rond Velp. De dag begon met een lekkere kop koffie. Vervolgens een uiteenzetting van Marco over de geologie van het gebied rond de Rozendaalse Beek, stenen en mineralen in de IJsselstreek en een klein stukje over archeologie in de omgeving. Ook in een uitleg over de aanwezigheid van goud in zaken om ons heen (ja, goud is echt overal, alleen in wisselende hoeveelheden!) was voorzien.

Vervolgens gingen we met de auto richting ‘De Sprengkop’, een plek in de oude stuwwallen rond Velp waar de Rozendaalse Beek een meertje vormt. Op deze plek maakte Marco ons wegwijs in de kunst van het goud pannen. Vervolgens ging iedereen aan de slag in een ander stukje van de beek, om het zo gewilde goud te vinden. Het is waard om te vermelden dat sommigen een klein buisje meegenomen hadden voor het vervoeren van vondsten, anderen (inclusief mijzelf) dachten daar niet genoeg aan te hebben en kwamen met mayonaise emmertjes en dergelijke aanzetten.
Na enkele keren gepand te hebben kwamen we erachter dat het zoeken van goud toch wel hard werken is. Heel anders dan met hamer en beitel een wand in een groeve te lijf gaan. Dit vroeg erg veel geduld en een sterke rug!

Min of meer teneergeslagen zijn we na een paar uur vertrokken: Goud is overal, je moet het alleen wel met je blote ogen kunnen zien en (dat hadden we eerder die morgen al geleerd) je ziet het pas wanneer de concentratie meer dan 30 deeltjes per 1.000.000 deeltjes materiaal is. Niemand had het geluk die concentratie aan te treffen, maar er werd wel een stenen speerpunt, robijn en zirkoon zo klein als een speldenknop gevonden. We vertrokken dus helaas zonder goud gevonden te hebben naar de volgende locatie. Echter, niet voordat we bij de Rozendaalse Beek genoten hadden van de zelf meegebrachte lunch.

De volgende locatie was het Rozendaalse zand, een hoger gelegen open plek in de bossen. We verzamelden ons bij de brandtoren en van daaruit zijn we een eind een brandgang ingelopen. Onderweg vertelde Marco allerlei wetenswaardigheden over de stenen die we aantroffen en de hoeveelheid goud die hierin zou moeten zitten. Er waren een aantal opmerkelijke vondsten, zoals ijzeroer en Revienienkwartsiet (vernoemd naar de Franse stad Revin). De laatste kenmerkt zich door vierkante, kubusvormige gaatjes waarin vroeger pyrietkristellen zaten, deze zijn in de loop der tijd opgelost. Verder vele anders soorten stenen zoals een windkanter, jaspis etc. Na enkele honderden meters gewandeld te hebben zijn we teruggekeerd naar de auto’s waar onderweg nog een kleine gladde slang ons pad kruiste. Met de auto gingen we weer terug naar de EVSC, het beginpunt van de dag.

Weer op de Schoolstraat aangekomen kregen we uitleg over de werking van de EVSC en het machinepark. Verder had iedereen de mogelijkheid om leuke stenen tegen erg schappelijke prijzen over te kopen. Hiervan werd door menig GEO lid gebruik gemaakt. Het napraten ging vergezeld van een kop koffie of, voor sommigen, een biertje. Vervolgens was het alweer 17.45 uur en dus tijd om huiswaarts te keren.

Ik denk dat ik het algemene gevoel dat bij de GEO leden heerste goed kan samenvatten met: een leuke dag in een schitterende omgeving, een enthousiaste excursieleider en een inkijkje in een erg levendige stenenclub. De vondsten waren misschien wat mager, maar al met al een zeer geslaagde excursie!

Hans Cremers