Excursieverslag: Hunsrück

7-8-9 juni 2013: meerdaagse excursie naar de Hunsrück te Duitsland

Mineralenexcursie Hunsrück 7 juni 2013
De 2-daagse mineralenexcursie voor 2013 stond gepland in het 2e weekend van juni. 5 van de 12 deelnemers besloten om op vrijdag al naar het laaggebergte de Hunsrück te rijden. Op de planning stond eerst een bezoek brengen aan een agatenboer in Bruchweiler genaamd Lemke. Via www.lemke-laborbederf.de hadden we gezien dat je hier afvalstukken agaat kon kopen per emmer tegen een leuke prijs. Rob en Jelco zijn erin geslaagd om op tijd hier te zijn en een aantal agaten weten te bemachtigen. Echter was de prijs wel veel hoger dan op de website vermeld stond, dit zou komen door de hogere importkosten vanuit Brazilië. Door een aantal files onderweg kwamen Joyce en ondergetekende pas later aan, toen de winkel net gesloten was. Volgens Hans het 5e lid van vandaag had de man zojuist feierabend.

Op het terras hebben we met zijn drieën nog een paar drankjes gepakt om vervolgens naar Idar-Oberstein te gaan om bij restaurant TurmSchänke een heerlijke Obersteiner Rollbraten te eten. Nadat we onze buikjes vol hadden, zijn we met zijn drieën naar Henau gereden, om aldaar in de steengroeve naar bergkristallen te zoeken. Rob en Jelco zijn in de tussentijd naar de steengroeve Hellberg in Kirn geweest. Hier was ook weer het een en ander flink veranderd. Het beloofde mogelijk goede vondsten, tussen het vele verse materiaal wat er lag. Maar helaas zat er niets interessants tussen. Tevens helde de wanden dermate over, dat het niet veilig was om er naar mineralen te zoeken. De Dolomietader was nog steeds aanwezig, maar de voor de veiligheid is het beter om hier niet aan te komen.

Ons laatste bezoek aan Henau dateerde van 2010 en sinds die tijd was de groeve al weer flink dieper geworden. De weg die we destijds hadden genomen was niet meer bruikbaar, dus moesten we een andere weg zoeken dieper de groeve in. Na het spotten van een hert hebben we toch de weg gevonden links om de fabrieksgebouwen heen. We besloten om op het diepste gedeelte te beginnen en dan naar boven te gaan. Er lag veel vers materiaal, maar de kristallen waren dermate slecht dat we hier niets vonden om mee te nemen. Het enigste wat we wel volop vonden waren kikkervisjes, salamanders en hagedissen. Langzaam trad de schemering in. We hebben toen nog een laatste hoek verkend en hier lag wel mooi materiaal, maar helaas moesten we naar de auto’s toe, omdat het toch al snel donker begon te worden.

Met lege tassen zijn we dus terug gegaan, maar wel weer een ervaring rijker. Op naar hotel Landhaus Felsengarten waar we dit weekend blijven overnachten. Rob en Jelco zaten al aan de bar te genieten van het lokale bier Kirner. We hebben nog even nagekletst, wat gedronken en gegeten om vervolgens ons bed in te duiken. Morgen begint dan echt de mineralenexcursie met de andere 7 leden van Geo Oss.

Mineralenexcursie Hunsrück 8 juni 2013
Het werd een vroege ochtend voor een zevental excursieleden. Om 06:15 werd er verzameld voor D’n Iemhof te Oss om vervolgens gezamenlijk in een gehuurd busje richting het vliegveld van Frankfurt-Hahn te rijden. Ondertussen stonden de overige 5 leden, die al in de Hunsrück waren ook op en reden ze richting het vliegveld. Bij een parkeerplaats hadden we om 10:00 afgesproken met een Nederlandstalige gids Wouter Südkamp.

Wouter gaat ons vandaag de hele dag begeleiden bij een drietal vindplaatsen. Als eerste stond er een dumpplaats van leisteen van Theis Böger op het programma bij Altlay. Onderaan de dumpplaats wordt ondergronds nog steeds de zwarte leisteen gedolven voor de verkoop. Dit is trouwens de enigste plaats in de Hunsrück waar nog leisteen wordt gewonnen, aldus Wouter. De overige leisteengroeves zijn door de lagere prijzen uit Amerika en Spanje niet rendabel genoeg. Na een uitleg over de geologie en het ontstaan van dit gebied, gingen we met goede moed aan de slag. Het was een mooie dumpplaats voor ons, omdat ook de wat minder valide personen hier goed konden zoeken naar mineralen zoals bergkristal, pyriet, ankeriet, dolomiet en chalcopyriet. In het dik uur dat we er waren, vond Jelco een groot blok kwarts, die na het openbreken vol zat met mooie mineralen. Heldere vrijstaande bergkristalpunten tot ongeveer 3 centimeter groot in holtes met chalcopyriet erbij. Ondergetekende vond nog een aantal stukken leisteen met daarin pyrietformaties met kristallen tot 12 millimeter. Verder had iedereen wel een aantal leuke stukjes kwarts, pyriet en chalcopyriet gevonden. Op een gegeven moment is Thea plotseling gestopt met het zoeken naar mineralen. Dit kwam doordat haar schoenzool spontaan bleef liggen op de grond toen ze een stap wilden zetten. Rond 11:15 was het welletjes voor deze vindplaats en zijn we naar de verlaten Adolf-Helene mijn gereden in Altlay. Ook wel groeve Barbarasegen genoemd. Dit is tot 1960 een oude koper-/zink-/lood-/zilvermijn geweest. Momenteel kunnen er nog verscheidene mineralen zoals sulfiden, carbonaten en kwartsen gevonden worden. De dumpplaatsen zijn niet begroeid door het hoge gehalte aan lood, zink etc. Hierdoor is het makkelijk zoeken. Echter is er een groot deel van de dump voor wegenbouw weggehaald en is er vers materiaal van de werkende leisteengroeve gestort. Jan vond nog een aantal blokken vol met galeniet, maar helaas niet uitgekristalliseerd. Verder zijn er geen spectaculaire vondsten gedaan. We hielden het dan ook vrij snel voor gezien op deze plaats met zoeken. De omgeving geeft nog wel een mooi beeld van de vroegere industrie met zijn oude vervallen gebouwen.

Nu werd het tijd om naar steengroeve Juchem te rijden om aldaar ons geluk te beproeven om mooie geodes te vinden. Ook hier kregen we tijdens het eten van onze lunch een uitleg over het ontstaan van deze regio en zijn mineralen. Nadat de entree van € 6,- per persoon was betaald kregen we nog uitleg van de beveiligingbeambte in de steengroeve. Voorgaande jaren mocht er overal gezocht worden, maar vanaf 2013 wordt een bepaalde plek aangewezen waar je mag zoeken en verder nergens anders meer. Deze verhalen hadden we helaas al eerder vernomen van andere mineralenliefhebbers. We moesten een flinke wandeltocht maken naar het hoogste gedeelte van de steengroeve bij de akkers. Hier zouden we dan agaten kunnen vinden.

Wouter onze gids had niet in de gaten dat de beveiliging in de groeve zo streng was geworden en besloot om met de groep naar een ander stuk van de groeve te gaan onderweg. Na nog geen 5 minuten zoeken werden we hier dringend verzocht om die plek te verlaten en ons bij de andere te voegen of de groeve te verlaten. Onderweg kregen een aantal dus een laatste waarschuwing en mochten ze naar boven om agaten te zoeken. Echter waren deze van een dermate slechte kwaliteit, dat het meer ijzerknollen dan agaatknollen waren. Na een goed gesprek met een aantal reeds aanwezige zoekers en de beveiligingsbeambte ging een aantal op een soort akker zoeken en een aantal begonnen aan een vers klein wandje om rotsen weg te halen. Op de akker werden wel een aantal ijzerknollen gevonden, maar in de rotswand helemaal niets.

Rond 16:00 verliet een Nederlander genaamd Wim een goede vindplek, die ondergetekende over mocht nemen. Hier hebben we in de klei nog een aantal agaten en een amethistgeode gevonden. Om 17:00 moesten we naar beneden toe. Bij de Geracher Mühle mocht iedereen nog een stuk mineraal uitzoeken en heeft ondergetekende nog een gevonden agaat door laten zagen. De tekeningen waren op zich wel mooi maar had veel beter gekund. Onder het genot van een aantal biertjes hebben we de dag en andere zaken doorgenomen en het bleef dan ook nog lang gezellig. Maar we moesten toch maar eens naar ons hotel om ons op te frissen en om een hapje te gaan eten. Uiteindelijk zaten we rond 22:00 allemaal te eten. Het was nog een gezellige avond, maar langzaam aan ging iedereen naar bed om er morgen weer fit tegen aan te gaan.

Mineralenexcursie Hunsrück 9 juni 2013
Vanmorgen werden sommige wakker van de wekker, maar een aantal van ons werd gewekt door onweer en regen. Het zal toch niet waar zijn! Net zoals de vorige excursie naar Langenthal regent het nu ook weer pijpestelen. In eerste instantie zouden we naar de steengroeve Hellberg te Kirn gaan. Echter waren Rob en Jelco hier vrijdagavond al zonder succes geweest. Daarom werd besloten om deze groeve met de gehele groep aan ons neus voorbij te laten gaan. Met zijn allen hebben we eerst stevig ontbeten en ons lunchpakketje gemaakt. Daarna nog even afrekenen en de korte rit naar steengroeve ‘Ferdinand Kloos’ te Langenthal kon beginnen.

Bij de groeve aangekomen stond Kristian (een andere Nederlandse mineralenzoeker) zoals afgesproken al op ons te wachten in zijn auto. We hadden net zoals voorgaand bezoek aan deze groeve geregeld dat de poort open zou zijn en dat we dus met de auto tot achter in de groeve konden rijden. Het bleef maar regenen en regenen en hier leek geen einde aan te komen. Door de regen bleven een aantal leden dus zitten in de auto en met een zevental zijn we toch op zoek gegaan naar de schatten van moeder natuur. Er lag veel vers materiaal, maar helaas zaten hier ook weinig tekenen van mineralen in. Nadat we een aantal niveaus hadden gehad zijn we op een oudere plek in de groeve gaan zoeken, maar toch wat meer resultaat. Een aantal aardige stukken agaat, amethist en jaspis werden toch nog gevonden, zodat we toch niet helemaal met lege handen zouden vertrekken.

Na een goed uur zoeken zijn we ermee opgehouden en besloten we om naar de loodsen te rijden om ons aldaar om te kleden. Na wat gegeten te hebben en nog wat napraten, hebben we afscheid genomen van Kristian, Rob en Jelco. Met de overige leden hebben we besloten om naar Oberstein te rijden om aldaar koffie te drinken en naar het mineralenmuseum te gaan. De koffie werd voor een aantal onder ons een stuk staart of een ijs, want de zon had het inmiddels gewonnen van de wolken met regen. Vervolgens zijn we rond half 3 naar het mineralenmuseum gegaan, waar we de wonderschone stukken hebben bekeken. Een deel van het museum was onlangs opgeknapt, wat het museum echt goed heeft gedaan. Na een uurtje zijn we weer naar buiten gegaan en naar een drankje was het toch echt tijd om naar huis te rijden. We hadden immers nog 3,5 á 4 uur te rijden. Hier hebben we dan ook afscheid genomen van Hans die verder naar Zuid-Duitsland moest voor zijn werk.

Onderweg hebben we nog eenmaal heerlijk gegeten met zijn allen bij Peters Bistro in Ulmen. Ulmen staat bekend om zijn maar, dus dat was geologisch gezien wel weer een leuke bijkomstigheid. Nadat iedereen zijn buikje rond had gegeten was het tijd om te gaan. Joyce en ondergetekende namen afscheid van Peter, Thijs, Frans, Jan, Thea, Maria en Linda die in het busje verder naar Oss reden. Het was weer een gezellig weekend. Het weer zat voor de zondagochtend tegen, maar was verders dik in orde. De vondsten vielen soms echt tegen, maar we hebben we weer nieuwe locaties ontdekt, waar we in de toekomst zeker terug naar zullen gaan. Al met al weer een dikke voldoende.

Gerben Arts