Ecxursieverslag: 3 dagen zoeken in de Harz

02 september 2016: Harz
Vrijdagochtend om 7:00 uur stond iedereen met volle bepakking bij de afgesproken plek en reden we met 8 personen met het busje naar de Harz. Een reis van ruim 5 uur waarbij de gezelligheid en saamhorigheid vanaf de eerste minuut aanwezig was.

Na een korte stop arriveerden we mooi op tijd in het dorpje Thale bij onze gids Mario Fischer die ons naar de mooiste plekjes zou brengen. Na een korte kennismaking gingen we al direct naar de eerste vindplaats van die dag. Mario legde op iedere plek precies uit wanneer de verschillende lagen waren ontstaan en waarom deze op de aangewezen plek aan de oppervlakte komen. We konden hier Calciet en Malachiet vinden maar al snel werd duidelijk dat de plaatselijke bevolking met ons meekeek en we werden erop geattendeerd dat we niet bij de wand mochten komen omdat het gehele gebied onder natuurbescherming valt.

Rob Huussen ontdekte ter plekke een stukje historie in de vorm van een zilveren lepel waarop het kenmerk van de vroege mijnbouw stond afgebeeld en heeft deze overhandigd aan onze gids Mario.

Na deze korte zoektocht nam Mario ons mee naar een oude groeve waar we kleine calciet holtes konden vinden. Na een uurtje zoeken en vele vondsten reden we naar het Thale dal waar we met de stoeltjeslift de berg op gingen om vervolgens via enkele mooie vindplaatsen en uitzichtpunten weer naar beneden te lopen. Een prachtige wandeling waar we Toermalijn Schorl en met de loep zelfs granaat vonden.

De natuur en de pittige, maar prachtige wandeling was de moeite waard. Het was een vermoeiende tocht die in het donker eindigde en moesten ons haasten om voor sluitingstijd bij het hotel te arriveren, wat maar net lukte.

03 september 2016 Harz
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt in hotel “Am Kurpark” vertrokken we zaterdagochtend vroeg naar de eerste vindplaats van die dag. Een oude groeve waar we calciet, kwarts (bergkristal) en limoniet vonden.

De tweede vindplaats was een oude marmergoeve genaamd Krocksteiner Marmorbruche, hier hebben we rode, zwarte en grijze marmer gevonden. De derde locatie was een actieve groeve nabij Elbingerode. We hadden geen toestemming om in de groeve zelf te zoeken maar even verderop was een halde waar we calciet, pyriet en kwarts vonden. De volgende locatie was de verlaten “Marmorbruch am Hartenberg” waar iedereen genoeg “Harzer Blutstein” kon vinden en van daaruit reden we naar een halde waar we calciet, kwarts (bergkristal), pyriet en koperkies vonden.

Op de terugweg nog een bezoek gebracht aan de “Teufelsmauer”, een bezienswaardige rotsformatie in de Harz http://www.harzgids.nl/teufelsmauer.html

04 september 2016 Harz

Zondagochtend zijn we door de gids bij het hotel opgehaald en mochten die dag tegen betaling van 5 euro p.p. zoeken in de Grauwacke-Steinbruch bei Rieder. Na een lange zoekdag zijn we rond drie uur weer huiswaarts gereden maar kwamen pas om middernacht in Berghem aan door de kilometerslange files onderweg. Het kon de pret niet drukken en iedereen keerde met een goed gevoel huiswaarts. De vondsten waren misschien niet wat we ervan hadden verwacht maar het was een leuke excursie in een prachtige omgeving.

John de Bruijn