Excursieverslag: Piesberg en Wettringen 15 mei 2016

Rond 7 uur vertrok vanaf de Mc Donalds in Heesch een groot gedeelte van de groep van ca. 25 enthousiaste mensen naar de omgeving van Osnabrück om daar in Groeve “de Piesberg” naar planten en dierenfossielen te zoeken.

Een aantal reden rechtstreeks en na een rit van zo een 230 km ontmoette we onze gids, Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück en deskundige van de fossiele Piesbergflora en –fauna. Gezamenlijk reden we naar de “parkeerplaats” vanwaar we lopend verder gingen. Vooraan in de groeve kregen we een korte uitleg over het ontstaan van de Piesberg en wat we allemaal zouden kunnen vinden waarna we met zijn allen aan de slag konden gaan.

Al heel snel werden er veel plantenfossielen gevonden en zelfs voor de mineralenliefhebbers onder ons ook nog wat leuke mineraaltjes klein maar fijn! Een aantal mensen van de groep zijn rond één uur vertrokken om in de kalkwerkgroeve in Wettringen hun geluk te beproeven. Er werden o.a. een afdruk van een Acanthoceras of wel een Nautilus gevonden. Wat leuke calcieten en zelfs calcietkristallen met chalcopyriet erop.

Voor jong en oud was een ondanks de regen en hagelbuitjes die de ook aanwezige zon afwisselde toch geslaagde en vooral gezellige dag!

Ingrid Janssen