Excursieverslag: Naturalis 10 januari 2015

Vandaag zijn we met een mooie groep op pad gegaan naar Naturalis Biodiversity Center te Leiden. Dit is een modern en leuk museum voor jong en oud om te bezoeken. Om 09:00 had iedereen zich verzameld bij de McDonald’s te Heesch. Het was behoorlijk onstuimig weer met een flinke rit voor de boeg. Maar gelukkig kwamen we allemaal heelhuids aan in Leiden. Binnen waar we droog en warm arriveerden, stonden er al 2 gidsen ons op te wachten. Nadat iedereen zijn entree had betaald werd de groep in tweeën gesplitst.

We kregen van de begeleiders een rondleiding langs de topstukken van Naturalis. Dit zijn onder andere het Camarasaurusskelet, Burgess Shale fossielen, Schedelkapje Javamens, Mammoetskelet, Stamboom, Japanse reuzenkrab, Reuzenpijlinktvis, Victorialelie, Grafiet, Stier Herman, Dodobotten, Plateosaurus, Mega wereldbol, Stenen bliksemschicht, Amethyst, Stegosaurus en Aai de alpaca.

Na een goed uur aandachtig te hebben geluisterd naar de verhalen van de gidsen konden we het museum op eigen houtje verkennen. Iedereen splitste zich op, waarbij de kinderen snel naar de doe en ontdek hoeken renden. Hierbij hadden de ouders natuurlijk ook even een rustmomentje of toch niet! Zelf hebben we het museum nog eens rustig verkent en dan zijn we met name wat langer stil blijven staan bij de mineralenhoek, maar natuurlijk ook even bij de fossielen. Ondertussen hebben we ook nog een broodje en drankje gepakt in het te dure restaurant. Het is een super mooi museum die voor iedereen een bezoekje waard is. Jammer is wel dat bij veel mineralen de vindplaats onbekend is en dat bij de fossielen een zeer grote tijdspanne van tig miljoen jaar is geplaatst. En neem zelf je eten en drinken mee. Verder kunnen we niet wachten tot de T-rex naar Naturalis komt.

Nadat we het museum hadden verlaten hebben een aantal van ons ook nog een bezoekje gebracht aan het strand van Katwijk aan Zee. Even uitwaaien hebben we hier wel heel letterlijk genomen. Uiteindelijk is iedereen op eigen houtje naar huis gereden.

Gerben Arts