Excursieverslag: Winterswijk 4 april 2015

Op Zaterdag 4 april was het eindelijk zover. Dertien jongens en meisjes van de GEO Jeugd gingen onder begeleiding van hun ouders en 10 ervaren GEO Oss leden naar de Steengroeve Winterswijk.

De ochtend begon helaas triest met veel regen, hagel en natte sneeuw, waarbij de temperatuur niet hoger kwam dan twee graden Celsius. Later in de ochtend brak de zon door en werd het weer lekker aangenaam. Vanaf 8.30 uur zouden we verzamelen bij de Berghplaets in Berghem of je had de mogelijkheid om op eigen gelegenheid naar Winterswijk af te reizen, zodat we gezamenlijk om 10.00 uur naar binnen konden gaan. Anderhalf uur duurde de reis naar Steengroeve Winterswijk, waarvan de laatste twintig kilometer door het prachtige Achterhoekse platteland. Een mooi landschap met authentieke boerderijen en bonte akkers. We kwamen langzaam in de stemming om er een mooie dag van te maken en te gaan zoeken naar fossielen, edelstenen en mineralen.

Rond de klok van 10.00 uur was iedereen gearriveerd en konden we de auto parkeren op een naastgelegen grasveld, alleen bleek de grond nog zeer nat te zijn. De eerste auto kwam direct vast te zitten en werd uit de blubber geduwd door enkele sterke GEO-leden. Na dit spektakel werden alle spullen uitgeladen (kilo’s gereedschap) en niet te vergeten de nieuwe gele hesjes GEO OSS ROCKS aangedaan. Een mooi opvallend geel hesje, waardoor ieder lid van de GEO Oss herkenbaar was. Veiligheid voorop. In eerste instantie moest iedereen het aanmeldingsformulier ingevuld inleveren bij de ingang van de groeve en werd gecontroleerd of je je ook daadwerkelijk had aangemeld. Gelukkig mocht iedereen naar binnen en na enkele minuten konden we beginnen aan de wandeling naar beneden, de steengroeve in. Daar waren we tenslotte voor gekomen.

Beneden in de steengroeve werd eerst aan enkele andere mensen gevraagd of ze al wat hadden gevonden. Er waren al wat voetafdrukken gevonden van sauriërs, maar verder nog niets. De vondsten waren ook klein, waardoor we besloten om als groep achteraan in de groeve te gaan zoeken. Eerst zochten we in de midden laag naar fossielen, maar al snel werd de aandacht verlegt naar de bovenste laag van de groeve. Hard werken was het volgens de jongens en meisjes wel, maar hopelijk vinden we mooie fossielen en mineralen.

Verschillende volwassen leden van GEO Oss bekeken de groeve en zochten naar aanwijzingen waar mogelijk pyriet zou kunnen zitten. Gerben en Rob hadden al snel een aanwijzing gevonden dat er mogelijk pyriet te vinden was in het spoor waar de vrachtwagens overheen reden. Als snel werd de eerste bijtel in het gesteente gezet om de lagen gesteente één voor één uit te kappen. Na ongeveer een kwartier werd door Gerben het eerste pyriet bolletje gevonden (ongeveer 20 tot 50 cm onder de grond). Een luid gejuich volgde en een grote groep jeugdleden en volwassen gingen hun geluk beproeven op de vindplaats. Er werd steeds meer en meer pyriet gevonden, zodat iedereen wel met een mooi pyriet bolletje naar huis ging. Om ongeveer drie uur ’s middags was iedereen moe, maar voldaan en werd de terugreis naar Oss ingezet. Onder in de groeve werden ook nog kleine botjes en voetafdrukken van sauriërs gevonden op leisteen, zodat de dag voor alle kinderen die fossielen zochten ook succesvol was.

De excursie naar Winterswijk was voor de jongens en meisjes zeer geslaagd en is zeker voor herhaling vatbaar.

Lotte en Roel Janssen